• Külföld

Majdnem 280 holttest a villamosvonal alatt

Manchesterben a villamosvonal alatt fedeztek fel egy temetőt. Egy építőmunkás találta meg a Metrolink villamosvonalának bővítésekor a belvárosban.

Forrás: Europress - Getty Images/AFP

Forrás: Europress - Getty Images/AFP

A helyre valószínűleg a XVIII. században temetkeztek. Szakértők és archeológusok kevesebb, mint 130 sírra becsülték a manchesteri nyilvántartások alapján a város alatti temető méretét - írja az independent.co.uk.

A felfedezés miatt az építkezés nagyjából 11 hónapot késik, de a TGM manchesteri tömegközlekedési vállalat azt mondta, hogy vannak megtakarításaik, ezért nem okoz akkora gondot.

Pat Karney, Manchester város szóvivője szerint a történelem egy csodálatos darabjára bukkantak. A Manchester Evening News-nak azt is elmondta, hogy a tény, hogy több mint a duplája a kiásott testek száma, mint amennyire az archeológusok számítottak, a felfedezés jelentőségét jelzi. Szerinte az eset azt is kellőképpen példázza, hogy mennyire nehéz új villamosvonalat felállítani, hiszen ilyen dolgok történnek közben.

Régészek a helyszínen. Forrás: Europress - Getty Images/AFP

Régészek a helyszínen. Forrás: Europress - Getty Images/AFP

A sírokat a jövő nyáron zárják le, amikor a régészeti kutatások véget érnek. Már máshol is találtak temetkezési helyeket Nagy-Britanniában közúti munkák során. Az útépítés így közvetve segíti a régészeket a brit történelem megismerésében. A manchesteri Bedlamben talált temetőt több, mint 170 évig használták, 1569-től 1738-ig.

Márciusban például a londoni Liverpool Street alatt találtak 3000 csontvázat. Oda valószínűleg pestisjárvány miatt temettek ennyi embert.

Top 0