• Külföld
Faktor

Különleges dolgokat rejt a dzsungel mélye, hitetetlen romokat fedeztek fel

Több mint 61 ezer épített struktúrát találtak a maja alföldként ismert 2100 négyzetkilométeres területen.

Hatalmas piramisokat, egyszerű házakat és mindenfelé kígyózó utakat találtak régészek a guatemalai dzsungel mélyén. A kutatók ugyanazt a lézeres letapogató eszközt, a lidart használták, amellyel az önjáró autók figyelik meg a környezetüket, ezúttal viszont egy repülőgépről néztek a sűrű növényzet alá - írja a Live Science.

Több mint 61 ezer épített struktúrát találtak a maja alföldként ismert 2100 négyzetkilométeres területen.

A képek elemzésével kisebb-nagyobb településeket, elszigetelt tanyákat, hatalmas piramisokat és palotákat, valamint vallási központokat tudtak azonosítani. Azt is megállapították a tudósok, hogy körülbelül 11 millióan élhettek a vizsgált területen az időszámításunk szerinti 650-800 közötti időszakban, ami megfelel a korábbi becsléseknek.

Óriási erőfeszítésekbe kerülhetett ennek a méretes populációnak a fenntartása. Ennek fényében nem meglepő, hogy a vizes területek nagy részét alaposan átformálták. Összesen 362 négyzetkilométeren találtak teraszosan vagy másképp kialakított termőterületeke, és ezen felül még 952 négyzetkilométernyi farmot láttak a térképen.

Az épületeket és városokat több mint 110 négyzetkilométer lefedő úthálózat kötötte össze.

Habár a lidarral olyan struktúrákat lehet felfedezni, amelyek közelről teljesen észrevehetetlenek, a kutatók szerint ez mindig csak kiegészítő megoldás lesz a hagyományos felszíni terepmunka mellett.

Kommentek:

Top 0