• Kultúra
Faktor

Magyarországra hozzák da Vinci titokzatos hangszerét - videók

Három koncerten is bemutatja Leonardo da Vinci titokzatos hangszerét, a viola organistát Slawomir Zubrzycki lengyel zongoraművész, zeneszerző és hangszerkészítő, aki a reneszánsz mester eredeti tervei alapján készítette el a billentyűs és vonós hangszer ötvözetét.

Fotó: Europress / Tomasz Wiech - AFP

Fotó: Europress / Tomasz Wiech - AFP

Ifjabb Major István, a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója azt mondta, a lengyel művész és a 2012-ben Krakkóban elkészített egyedi hangszer a meghívásukra érkezik Magyarországra. A Da Vinci hangja - egy titokzatos hangszer és annak története elnevezésű mini koncertturnén június 28-án a Pesti Vigadóban, másnap a veszprémi Hangvillában, június 30-án pedig Székesfehérváron, a Szent István-bazilikában lesz hallható a viola organista.

Slawomir Zubrzycki egyedül lép fel mindhárom estén, és a közönség rövid dokumentumfilmet is láthat a hangszer elkészítéséről.

A koncertsorozat ajánlója szerint Leonardo Da Vincit a hangszeres zene fejlődésében zajló folyamatok inspirálhatták a viola organista megtervezésére, mert valószínűleg egy univerzális és talán még inkább tökéletes hangszert akart megalkotni. Az új hangszernek képesnek kellett lennie kitartott hangok megszólaltatására úgy, mint egy orgona, ugyanakkor a vonós hangszerekhez hasonló hangzás, illetve dinamika és vibrató képzésére. Egy ilyen hangszer sikeresen pótolhat akár egy vonós együttest is - írja az MTI.

Slawomir Zubrzycki sokáig kutatott, hogy megalkossa a viola organistát. 2013 óta koncentrálja művészi tevékenységét e különleges hangszerre. Debütálása óriási művészi és médiasiker volt, a hangszer keletkezésének története és újkori megvalósításának híre bejárta a nemzetközi sajtót.

2014-2015-ös európai turnéja során Zubrzycki fellépett többek között Svédországban, Finnországban, Lengyelországban, Belgiumban, Montenegróban, Törökországban és Macedóniában. 2015-ben Da Vinci hangja címmel jelent meg szóló CD-je.

Top 0