• Sport
Faktor

"Magyarország sokkolta Ausztriát; visszatért a nagyok közé"

A nemzetközi sportsajtó szerint a magyar labdarúgó-válogatott komoly meglepetést okozott azzal, hogy a franciaországi Európa-bajnokság csoportkörének nyitányán 2-0-ra legyőzte az osztrák csapatot.

Fotó: Europress - Kisbenedek Attila/AFP

Fotó: Europress - Kisbenedek Attila/AFP

„Magyarország sokkolta Ausztriát” – olvasható az Európai Labdarúgó-szövetség honlapjának napi összefoglalójában, amely Szalai Ádám góljának videójával kezdi tudósítását. Az alcímben az UEFA kiemeli, Magyarország 1964-ben nyert utoljára mérkőzést a kontinensviadalon.

Németország

„A Bundesliga-triója teljesítette a magyarok álmát” (Kicker)

A mértékadó német sportnapilap szerint a találkozó legjobbjának választott Kleinheisler László (Werder Bremen) mellett a két gólszerző, Szalai Ádám (Hannover), és Stieber Zoltán (Nürnberg) volt a siker fő letéteményese. A lap kiemeli a német Bernd Storck szövetségi kapitány munkáját, illetve a hosszú évekig a Bundesligában légióskodó Király Gábort, aki Lothar Matthäust megelőzve lépett elő a legidősebb Eb-n szereplő futballistává.

„Magyarország sokkolta Ausztriát” (Deutsche Welle)

A cikkben kiemelik, hogy a második félidő volt a döntő, akkor megjött a magyarok önbizalma, ez eredményezte a gólokat és a teljesen megérdemelt győzelmet.

„Két Bundesliga-játékos vezette győzelemre Magyarországot. Szalainak és Stiebernek nehéz napjai voltak a német élvonalban, de nem úgy az Európa-bajnokságon.” (Frankfurter Allgemaine Zeitung)

Spanyolország 

„Magyarország visszatért a nagyok közé” (Marca)

A spanyol cikk szerint ugyan az osztrákok Alaba révén alig fél perc elteltével megszerezhették volna a vezetést, ezt követően azonban kiábrándító teljesítményt nyújtottak, a 44 év után az Eb-n szereplő magyarok pedig teljesen megérdemelt győzelmet arattak. „Magyarország a főbejáraton tért vissza az európai futballba” – írják.

„Nagyszerű focival lepte meg a magyar válogatott az osztrákokat. Magyarország eddig az Eb kellemes meglepetése, pozitív csalódása.” (Mundo Deportivo)

Olaszország

„Ausztria-Magyarország 0-2, Szalai-Stieber kiütötte Alabáékat” (Corriere dello Sport)

Az olasz sportnapilap szerint a magyarok rendkívül bátor futballal győzték le az osztrák csapatot, amely a selejtezősorozatot többek között a svédek és az oroszok előtt veretlenül nyerte meg. A cikk szerzője Kleinheisler László lendületes játékát emelte ki, illetve – a gólszerző Szalai Ádám és Stieber Zoltán mellett – a kapus Király Gábort. Hozzáteszik, a magyarok ezzel a sikerrel karnyújtásnyira kerültek az álmuktól, azaz a továbbjutástól.

Franciaország:

„Magyarország meglepte Ausztriát” (L'Équipe)

A franciák szerint az első félidőben inkább az osztrákok irányították az összecsapást, de a fordulást követően már a magyarok akarata érvényesült. Úgy fogalmaznak: mindenki lehengerlő támadójátékot várt a selejtezőben kilenc győzelmet aratott, veretlen Ausztriától, de David Alabáék elhasaltak az erős magyar válogatottal szemben.

„Az álmok elérhetőek, egy szombati, Izland elleni győzelem Marseille-ben továbbjutást érhet a magyaroknak” (Le Parisien)

„Az Eb első meglepetése" (Le Figaro)

A napilap leszögezi, hogy előzőleg az osztrák válogatott volt a találkozó abszolút esélyese – sőt az Európa-bajnokság meglepetéscsapataként említették –, a magyarok viszont tökéletesen indították az Eb-t.

Anglia

„Magyarország őrületben, miután Szalai és Stieber góljával legyőzték a szomszédos Ausztriát” (Daily Mail)

„Vajon húznak egy Leicestert?” (BBC)

A brit közszolgálati médium is meglepetésként értékeli a magyar sikert. Kiemelik, hogy az elején teljesen máshogy is alakulhatott volna a találkozó, és érdekes párhuzamot állítanak fel az angol Premier League-t nagy meglepetésre bajnok Leicester City-vel. „Egyre négyszázat fizet, ha Magyarország megnyeri az Eb-t. Vajon húznak egy Leicestert?”. Hozzáteszik: a West Bromwich Albion korábbi játékosa, a 37 éves Gera Zoltán nagy befolyással volt a játékra, neki volt a legtöbb szerelése a mezőnyben.

„Keveset vártak a magyaroktól, de tökéletesen játszottak és felborították a papírformát” (Eurosport.com)

Összefoglalójukban arról írnak, hogy Ausztria ismét a torna negatív meglepetése lehet, és hangsúlyozzák, hogy Alaba vagy Arnautovic helyett a kivételesen játszó Kleinheisler lett a meccs kulcsembere.

„Szalai Ádám és Stieber Zoltán második félidei góljával Magyarország ledöbbentette a magasan rangsorolt osztrákokat” (Telegraph)

„Szalai visszatért a gólszerzéshez. Most fordult meg a szerencséje annak az embernek, aki a sikeres pótselejtező után vagy 200 embert hívott meg pálinkára” (Guardian)

A tegnapi magyar-osztrák meccsről itt olvashatják összefoglalónkat.

A magyar sajtó reakcióját ide kattintva olvashatják el.

Forrás: MTI

Kommentek:

Top 0