• Pénz
Faktor

Új lehetőség a gazdagságra: ebben a szakmában kereshet igazán jól

Már nem csak az informatikusok és a mérnökök keresnek jól.

Illusztráció.

Illusztráció.

Az elmúlt néhány évben nőttek a fizetések, különösen az informatikusok és a mérnökök kapnak jóval nagyobb béreket, hiszen hiány van belőlük. Mostanra azonban kezd megállni a fizetésük emelkedése, lassan eléri a plafont. Egy másik területen viszont csak most kezdenek igazán megnőni a keresetek, még ha nem is olyan robbanásszerűen, mint a két említett szakmában, a pénzügyi területeken dolgozók a következő 2-3 évben biztos jólesően pillantanak majd a bankszámlájukra fizetés után.

A pénzügyi szektornak csaknem a 90 százalékát a bankszektor teszi ki, a jelentős fizetésemelkedésre azonban pont a maradék 10 százalék számíthat, azok, akik például könyvvizsgáló cégeknél dolgoznak. A fizetések növekedésében nagy szerepet játszanak az SSC-k bővülése, ez ugyanis kihat a pénzügyi munkaerőpiacra is.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az SSC az angol Shared Service Center rövidítése, amelyet magyarul Szolgáltató Központnak hívunk.

  A külföldi multik egyre komplexebb munkaköröket hoznak Magyarországra. Például olyan pozíciók is megjelentek a magyar munkaerőpiacon, amelyeken már élesben kell elemezni az amerikai piac számára. Ezekért a feladatokért természetesen jó fizetéseket lehet kapni, a szakemberekért verseny alakul ki, és ez feltornázza a béreket az egész ágazatban.

  Egy jó pénzügyi diplomával és egy erős angol nyelvtudással jó eséllyel el lehet helyezkedni az SSC szektor ezen területein, a külföldi cégek pedig még úgyis költséget takarítanak meg, ha 15-20 százalékkal többet fizetnek, mint a hazai cégek. Tehát megéri idehozniuk a nagyobb, komplexebb pozíciókat is – mondta el a Pénzcentrumnak Jerkovich Péter, a Hays fejvadász cég Accountancy & Finance üzletág-vezetője.

  A kereslet és a kínálat között azonban nagy eltérés figyelhető meg, jelenleg nincs a piacon annyi megfelelő szaktudású munkaerő, mint amennyire a piacnak szüksége lenne, így egymásra licitálnak a vállalatok, hogy magukhoz vonzzák a jó pénzügyeseket.

  Messze nincs azonban akkora hiány ezen a területen, mint például a sokat emlegetett informatikusok esetében. Ez többek között annak is köszönhető, hogy még mindig a közgazdaságtan az egyik legnépszerűbb szak a felsőoktatásban.

  A szakértő szerint azoknak a cégeknek nehéz tartani ezt az iramot, akik a magyar piacból élnek. A pénzügyi szektor béreinek emelkedése nem lesz olyan robbanásszerű, mint ahogy az informatikusok esetében történt, várhatóan itt a következő 2-3 év folyamán jelentkezhet évenkénti 5-10 százalékos emelkedés. Ez azonban akár 20 százalékos ugrást is jelenthet.

  A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint (2016.) egy pénzügyi elemző és befektetési tanácsadó átlagosan bruttó 597 898 forintot keres, az adótanácsadók és adószakértők 544 126 forintot, a kontrollerek átlagos bruttója 482 625 forint, a könyvvizsgálók, könyvelők pedig bruttó 491 089 fizetést kapnak. Ezek országos átlagok, tehát szakterülettől, pozíciótól és a szakmában szerezett tapasztalattól függően ettől jelentősen eltérhetnek a keresetek.

  A Hays adatai szerint pályakezdő könyvelő minimum bruttó 250 ezer forintot keres, de az átlag inkább a 290 ezer. 3-5 éves munkatapasztalattal viszont már 480 ezer forintos bruttó bér az átlag, vezetői szinten pedig akár a 900 ezer forintos bruttó fizetés is elérhető. Egy pályakezdő kontroller viszont már alapból kicsit magasabb fizetésről indul, ő legalább 320 ezres bruttóval kezd (de inkább a 350 ezer az átlag), aki pedig már négy éve űzi a szakmát, az átlagosan 500 ezres bruttót zsebelhet be.

  Kommentek:

  Top 16