• Belföld
Faktor

Kettészakadt az ország: ekkora különbség van a nyugdíjakban

Az ország egyes részei között akár kéthavi nyugdíjnak megfelelő összeg is lehet a különbség.

A nyugdíjak esetében azok mértékének területi eloszlása is fontos, hiszen egyes megyék között óriási különbségek mutatkoznak. Ehhez nem kis köze van a területi átlagbérek közötti különbségek növekedésének, amely 2017-ben 48,6 százalékos szakadékot mutatott. Ebből az is következik, hogy a nagyon alacsony nyugdíjak problémája még nem került a felszínre - derül ki a Policy Agenda (PA) legfrissebb elemzéséből.

Illusztráció.

Illusztráció.

A Policy Agenda (PA) heti elemzésében a területi egyenlőtlenségek növekedését vizsgálta a nyugdíjasok között. A nyugdíjak mértéke ugyanis szoros kapcsolatban van a bérek alakulásával, ezért ha növekedik a területi átlagbérek közötti olló, akkor ez megjelenik a nyugdíjaknál is – írja a Napi.hu.

A megyék közötti fizetésbeli különbségeket vizsgálva kiderül, hogy az olló 2010 és 2017 között jelentősen szétnyílt. Az elején Győr-Moson-Sopron megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye között 15 százalékos volt a nettó átlagbérek különbsége, 2016-ra ez 54,2 százalékra nőtt. Ezt a szakadékot a minimálbér emelése tavaly év végén kicsit csökkentette, így már "csak" 48,6 százalékos a különbség.

Kéthavi nyugdíj a különbségEz a bérkülönbség megjelenik a nyugdíjaknál is, igaz nem olyan mértékben, mint a béreknél - legalábbis egyelőre - hívja fel a figyelmet a Policy Agenda. Míg 2010-ben a Győr-Moson-Sopron megyére számítható öregségi nyugdíj átlaga és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében adott ugyanilyen juttatás között 5,4 százalék volt a különbség, addig ez hat év alatt 6,5 százalékra nőtt.

A PA ugyanakkor kiemeli, hogy nem ez a legnagyobb differencia. Budapestet nem számítva (annak kiemelkedő gazdasági helyzetét figyelembe véve), ha a legjobb és a legrosszabb átlagnyugdíjat adó megyéket összehasonlítjuk, akkor azt lehet látni, hogy 2016-ban Fejér megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye között 16 százalék a különbség. Ez olyan, mintha két havi nyugdíjjal többet fizetnének a Fejér megyében élő nyugdíjasoknak, mint a keleti országrész megyéiben élőknek - jegyzi meg az elemzés, amely azt is hozzáteszi, hogy a nyugdíjak közötti különbség ebben a területi viszonylatban 5 százalékponttal nőtt.

Mivel az alacsonyabb bért keresők nem feltétlenül most mennek nyugdíjba, hanem évek során folyamatosan érik el majd a már 65 évre emelkedett nyugdíjkorhatárt, ezért a növekvő nyugdíjkülönbségek még csak ezután fognak jelentkezni - jegyzik meg az elemzők.

Kommentek:

Top 0