• Belföld

Magyarország összeomlana az EU nélkül, viszont háborúzhatna is

Magyarország tönkremenne az Európai Unió nélkül. Ha felbomlana az EU, vagy az ország kilépne belőle, akkor visszaállnának az államhatárok. Útlevél kellene mindenhova és munkavállalási engedély a külföldi munkához. Összeomlana az export, nem lenne ipari termelés, nem maradnának a multik sem. Az államadósság forintban kifejezhetetlen lenne. Inotai András, az MTA Világgazdasági Intézetének volt főigazgatója szerint innen már csak egy lépésre lenne Magyarország egy háborútól.

A nyugdíjasok forradalmaGyőztek a nyugdíjasok és a vidékiek, Nagy-Britanniát a számok szerint ők juttatták az Unión kívülre. A szigetországban a kettészakadt társadalom és a populista szólamok következménye a kilépés. Inotai András, a MTA Világgazdasági Intézetének volt főigazgatója szerint az angol fiatalokból hamarosan bevándorlók is lehetnek, ha a fiatal generáció nem találja meg a helyét az Európai Unióból kiszakadó Angliában. Erre pedig nagy esély van.

Az egész demokrácia arra épül, hogy minden embernek van egy szavazata, és amíg a társadalom 70-80 százaléka dolgozik, és ennek a fele 40 évnél fiatalabb, akkor nyilvánvaló, hogy a jövő szempontjából fontolják meg ezeket a dolgokat, mert úgy gondolják, hogy a szavazatukkal a jövőjüket tudják megalapozni.
Europress / Emmanuel Dunand / AFP

Europress / Emmanuel Dunand / AFP

Ha azonban a társadalom egyre nagyobb hányada nyugdíjas, akkor nem a fiatalok érdekei érvényesülnek.

ZsákutcaNem lehetetlen, hogy más ország is kedvet kap ahhoz, hogy kövesse a briteket az Unió határain kívülre. Pedig ez, ahogy Inotai mondja, zsákutca. A kutatóprofesszor szerint klasszikus nemzetállamokban gondolkodni a 21. századi Európában lehetetlen, vagy legalábbis nem éri meg. Mert csak egy európai méretű gazdaság versenyképes a többi nagyhatalommal szemben. Inotai András azt mondja: ha annyi az uniónak, akkor Magyarországnak is. 

Ha újra nemzetállamokra bomlik fel Európa, akkor először is újra államfalak emelkednek az áruk, a szolgáltatások, a munkaerő és az állampolgárok szabad mozgása előtt. Ebből minden korábbi EU-tagország óriási veszteségeket szenvedne el, különösen azok, amelyek kis országok, és ezer szállal kötődnek az európai munkamegosztáshoz.

A külkereskedelem azonnal összeomlana, a multinacionális vállalatok pedig elmennének az országból. A magyar munkaerő cserébe hazajönne külföldről. Vagy, ha nem, akkor kereshetné a kenyerét Dél-Afrikától Chiléig.

Az EU nélkül "roló le"A magyar gazdaságban az export a GDP 80 százalékát teszi ki. Ennek a 80 százaléknak a 80 százaléka, vagyis a magyar társadalmi termék közel kétharmadát az Európai Unióban értékesítik. Magyarországon körülbelül 80-85 milliárd euró külföldi tőkebefektetés van. Ez a nemzeti összjövedelemnek a 80 százaléka. Egy 10 milliós országban tudják, milyen a függés mind az export, mind az import tekintetében. Egy csomó termelés azonnal leállna, ugyanis nem lenne alapanyag a termeléshez.

Magyarország tönkremenne.

"Fegyverbe, fegyverbe"Innen pedig már csak egy hajszál választaná el az ország attól, hogy fegyveres háborúba vonuljon. Nem is kell hozzá sok, csak egy jó politikus - mondja a professzor.

Miután ezeket a veszteségeket a társadalmak érzik és érzékelik, jöhet egy populista politikus, aki el fogja magyarázni, hogy azért megy nekünk most rosszabbul, mert a háttérhatalmak meg a szomszédok, meg a multinacionális vállalatok sanyargatnak minket, következésképpen a szabadságharcot immár fegyverrel is folytatni kell, különösen a szomszédokkal.

A professzor szerint ez most paródiának tűnhet, de nem az. Sokan nem hiszik el, hogy ez megtörténhet, de pontosan így járt Jugoszlávia is. Ott sem hitte el senki, hogy egy föderatív országon belül egyik pillanatról a másikra véres háborúk indulhatnak el.

Miért nem lép ki Magyarország az EU-ból? Azért, mert rengeteg pénz érkezik Magyarországra Brüsszelből. De nem lesz ez mindig így. Inotai András azt mondja: 2020 környékén akár reális lehet ez is.

Most csak azért nem lépünk ki, mert most nekünk még pénzt adnak. 2020-tól az új költségvetésben teljesen más szabályok lesznek. Nem lesz ingyen ebéd és egyoldalú támogatás, hanem nagyrészt csak hiteleket fog adni az Európai Bizottság. Akkor nekünk nem érdemes bent maradni.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány nem akar kilépni az EU-ból.

Nincs ilyen szándék, nincs ilyen terv, nincs ilyen forgatókönyv, ötlet, vagy elképzelés - mondta a miniszter.

Bár az euroszkepticizmus erősödik, Magyarországon a Jobbikot kivéve az összes nagyobb párt egyetért abban, hogy Magyarország helye az Európai Unión belül van. Bő évtizede Orbán Viktor is beszélt még arról, hogy van élet az Unión kívül, de 2011-ben Magyarország töltötte be az EU Tanácsának elnöki tisztségét, a kormányfő pedig azóta is többször megerősítette, hogy az ország jövőjét az Európai Unión belül képzeli el.

Kommentek:

Top 0