• Belföld
Faktor

Megvizsgálták az európai vizeket, természetvédelmi szempontból igen rosszul állunk

Magyarország vizsgált vizeinek állapota nagyon kis százalékában éri csak el a jó ökológiai állapotot.

Jelenleg az európai felszíni vizek csupán 40 százaléka egészséges, Magyarország vizeinek pedig kevesebb mint 20 százaléka van jó ökológiai állapotban, áll az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legfrissebb jelentésében. A WWF Európai Irodájának szakértője, Andreas Baumüller szerint az eredmény nem meglepő, hiszen a tagállamok egyáltalán nem vették komolyan az Európai Unió vizekre vonatkozó irányelveivel kapcsolatos jogi kötelezettségeket - írja a 444.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

"Régóta határozottabb fellépést várunk Európa vízkészleteinek védelméért és megőrzéséért, és csak remélni tudjuk, hogy ez a jelentés felráz mindannyiunkat" - tette hozzá. A jelentés mintegy 130 ezer európai vízfelszínt vizsgált: ezek közt vannak folyók, tavak, part menti és felszín alatti vizek is. Ökológiai szempontból  Skandinávia északi részének, Skóciának, Észtországnak és egyes mediterrán területeknek a vizei vannak a legjobb állapotban. Különösen rossz állapotban vannak ugyanakkor az alföldi helyzetű vizek, illetve a nagy folyók alsóbb szakaszai.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Magyarország vizsgált vizeinek állapota nagyon kis százalékában éri csak el a jó ökológiai állapotot. Még Kelet-Európa viszonylatában, például Romániához képest is rossz mutatókat produkált. A felszín alatti vizek jobb állapotban vannak mint a felszíni vizek, viszont a felszín alatti vizek jó mennyiségi állapota szempontjából az Európai Unió utolsó öt tagállamába tartozik Magyarország.

    A jelentés szerint a magyar felszín alatti vizei könnyen veszélybe kerülhetnek a későbbiekben azok túlhasználata, valamint a kapcsolódó felszíni vizes élőhelyek leromlása miatt. Gruber Tamás, a WWF Magyarország Vizes Élőhelyek Programjának vezetője szerint Magyarországnak, és a többi tagállamnak sokkal komolyabban kell vennie az unió vízpolitikáját.

    Hozzáteszi: Magyarország a felszíni vizek állapotának javítására szinte valamennyi esetben időbeli mentességet kért, és azt vállalta, hogy a jó állapotot legkorábban 2027 után éri el.

    "Vannak esetek, amikor a halasztás indokolt, de az időbeli halasztás magas aránya azt tükrözi, hogy nincs valós szándék a jó állapot elérésére" - figyelmeztet. Ha továbbra sem javul a magyar vizek állapota, vagy tovább romlik, akkor élőhelyek és fajok kerülnek veszélybe. Akár a tiszavirág állomány drasztikus csökkenése is bekövetkezhet. 

    Top 16