• Sport

Magyarok az olimpián: esélyt sem kaptak versenyzőink Belgiumban

Augusztus ötödikén hivatalosan is kezdetét veszi a nyári olimpia (hivatalos nevén a XXXI. nyári olimpiai játékok) Rio de Janeiróban. Felvezető cikksorozatunkban végigvesszük az eddigi összes újkori olimpiát, különös figyelmet fordítva a magyar sikerekre. Svédország után Németország következett volna a sorban, ha nem tör ki közben az első világháború. A világégésnek komoly következményei voltak, de az olimpiai mozgalmat nem tudta megtörni, Antwerpenben újra összegyűltek az amatőr sportolók 1920-ban.

Fotók: olympic.org

Fotók: olympic.org

Az 1912-es olimpián 28 nemzet vett részt, ez a szám nyolc évvel később 22-re csökkent: Németországot, Ausztriát, Magyarországot, Bulgáriát és Törökországot meg sem hívták, mert tagjai voltak a világháborúban vesztes központi hatalmaknak. Oroszország pedig még a játékok idején is hadban állt, csapatai Varsó környékén harcoltak. Így Coubertin báró álma sem valósulhatott meg, aki a megbékélés ünnepének szánta az antwerpeni olimpiát.

Viszont számos újítást a háború miatt vezettek be Belgiumban, így például ott mutatkozott be az olimpiai lobogó. Az öt földrész közötti egyetértést jelképező zászlót maga Coubertin tervezte meg. Antwerpeni újítás volt az olimpiai eskü is, amit először Victor Boin belga vízilabdázó és vívó mondott el:

„Esküszünk, hogy az olimpiai játékokon becsületesen, a szabályokat tiszteletben tartva veszünk részt, a lovagiasság szellemében szolgálva hazánk dicsőségét és a sport ügyét.”

Végül a Beerschot stadionban vált a megnyitó ünnepség részévé a béke szimbólumának tekintett fehér galambok szabadon engedése.

A „halember”Jim Thorpe után egy másik nem fehér bőrű amerikai sportoló is rácáfolt a sportvilág negatív előítéleteire. Paoa Kahinu Makoe Hulikaohoa Kahanamoku (az egyszerűség kedvéért innentől kezdve a becenevét, a Duke-ot használjuk) Hawaii szigetén született, és ő volt az, aki tökélyre fejlesztette az új gyorsúszó technikát, a krallt. Duke már nyolcévesen a hullámlovaglás sportjában jeleskedett, melytől a Hawaiit uraló kálvinisták évtizedek óta szigorúan tiltották a szigetlakókat. Duke az első úszó világrekordját Honoluluban úszta, egy kikötőben horgonyzó hajóról rajtolva 100 yardot 55.4 másodperc alatt úszott le. Az újságírók nem akartak hinni a hírnek, de miután négyszer is újrahitelesítették a távot, mindenki elfogadta, hogy megdöntötték Charles Daniels korábbi rekordját, közel öt másodperccel. Duke így bekerülhetett az amerikai csapatba, Stockholmban megnyerte a 100 méteres gyorsúszást, Antwerpenben pedig megvédte a címét, és főszerepet játszott a 4x200-as váltó győzelmében is.

A magyarok nélkül megnyílt az út Nadi előttAz előző olimpiákon a magyarok domináltak kardvívásban, rengeteg érmet szereztek egyéniben és csapatban is Fuchs Jenőék (1908 és 1964 között – ezt az olimpiát leszámítva – 56 éven keresztül birtokolta Magyarország a kardvívás olimpiai bajnoki címét). A világháború miatti eltiltás miatt viszont a többi nemzet előtt lehetőség nyílt aranyérmet szerezni kardban, párbajtőrben és vívótőrben, Olaszország pedig ki is használta az esélyt. Nedo Nadi öt számban is első lett, pedig gyerekkorában az apja hallani sem akart a párbajtőrről. Nadi 14 évesen viszont már megnyerte a bécsi Császári Trófeát, és még a világháború sem állította meg, két lovasezredben harcolt, végül századosi rangban, két kitüntetéssel térhetett haza. Az 1920-as olimpiája viszont rosszul indult, párbajtőrben a francia Roger Ducret legyőzte, ami után sírva vonult el a terem sarkába. Ducret viszont kikapott egy másik olasztól. Nadi győzelméhez viszont az is kellett, hogy másik nagy riválisa, Lucien Gaudin visszalépjen a versenytől kificamodott lábujja miatt. Nadi vezetésével az olaszok a csapatversenyekben is domináltak, cserébe a franciák foglalták el a dobogót a párbajtőr egyéni számában.

Ahol elindult, ott világrekordot döntöttNem lehet elmenni szó nélkül Ethelda Bleibtreyt teljesítménye mellett, aki a 100 és 300 méteres női gyorsúszást is megnyerte, és a női 4x100-as váltóval is aranyérmes lett. Ha az előfutamokat is számoljuk, akkor Bleibtrey összesen öt számban indult el, és mindegyikben megdöntötte az éppen érvényes világcsúcsot. 100 méteren majdnem három másodperccel javította meg az 1912-es rekordot, amit az ausztrál Fanny Durrack állított fel. A váltóval pedig közel fél percet vert a második helyen célba érő angol váltóra.

Az amerikaiak rúdugrásban is újat mutattak a világnak: a technikájuk azon alapult, hogy a rúd végére lendülve meghajlították a testüket, majd ismét kiegyenesítették, úgy lökve tovább magukat. A világcsúcstartó Frank Foss többször is elkápráztatta a közönséget, előbb 3,95 méteres ugrásával megdöntötte az olimpiai csúcsot, majd kétszer is megpróbálta átugrani a 4,9 méteres magasságot, de csak harmadikra sikerült neki.

További érdekességekA labdarúgó-bajnokság döntőjében Csehszlovákia és Belgium találkozott egymással, a találkozó bővelkedett a durva jelenetekben, a csehek pedig 2–0-s hátrányban egyszerűen lesétáltak a pályáról, így tiltakoztak az angol bíró, John Lewis munkálkodása ellen. Később megóvták a mérkőzést, de azt elutasították, Csehszlovákiát pedig diszkvalifikálták a tornáról.

A lovaglószámokban az olasz és svéd lovassági tisztek vívtak látványos párbajokat. Előbbiek egyéniben kettős győzelmet arattak, utóbbiak csapatban voltak jobbak. Az 1912-es olimpián hírnevet szerző finn Kolehmainen 13 másodperces előnnyel nyerte meg az olimpiák leghosszabb maratonját (42,75 kilométer) az észt Lossmann előtt. 1900 és 1908 után 1920-ban is ugyanaz a két ország jutott be a vízilabda-döntőjébe: Anglia és Belgium. Ahogy az első két alkalommal, úgy Antwerpenben is az angolok nyertek (11–3). Vitorlázásban a finn dingi osztály lett az egyetlen olyan versenyszám az olimpia történetében, melyet két országban rendeztek meg. Az első regattára Belgiumban, a második kettőre Hollandiában került sor, miután két holland hajó vezetett.  

Az 1920-as olimpia magyar eredményei:

Magyarország nem vehetett részt az olimpián

A sorozat korábbi részei:

Magyarok az olimpián: matrózok mentették meg Hajós Alfrédot a pireuszi öbölben

Magyarok az olimpián: kétszer is rossz himnuszt játszottak az első atlétikai bajnokunknak

Magyarok az olimpián: nem volt elég egyszer legyőzni az amerikai riválist

Magyarok az olimpián: Weisz egy óráig birkózott az aranyéremért

Magyarok az olimpián: Kóczán álnéven nyert bronzérmet

Top 0