• Sport

Magyarok a Super Bowlban

Meskó Zoltán, a New England Patriots játékosaként nagyon népszerű volt Magyarországon, de nem ő volt az egyetlen magyar játékos vagy edző, aki Super Bowlban szerepelhetett. Többen voltak olyanok is, akiket a döntő legjobbjának választottak. A mostani döntőben a Carolina Panthers támadókoordinátora, Mike Shula magyar származású.

Larry Csonka – Miami DolphinsA magyar származású játékos már 16 évesen 191 centiméter magas és 108 kilogramm súlyú volt. Középiskolában még védőt játszott, de a Syracuse Egyetemen már futóként döntötte meg az iskola korábbi rekordjait. Az 1968-as drafton ő volt az első futó, akit kiválasztottak. Egy ideig úgy tűnt, hogy a játékos karrierje két agyrázkódás miatt véget ér, de Csonka vissza tudott térni sérüléseiből. 1970-ben új edző került a játékos csapatához, a Miami Dolphinshoz, a szintén magyar származású Don Shula. Az edző megtanította a játékost arra, hogy ne fejjel ütközzön, így meghatározó játékos lett Csonkából.

Don Shula mikrofonnal, míg mellette a bajszos Larry Csonka látható - 
Europress - Brendan Smialowski / AFP

Don Shula mikrofonnal, míg mellette a bajszos Larry Csonka látható - Europress - Brendan Smialowski / AFP

Csonka tagja volt az 1972-es, veretlen idénnyel rendelkező csapatnak, sőt egy évvel később 145 futott yardjának és két touchdownjának köszönhetően a döntő legjobbjának választották, így két bajnoki címet is nyert. A játékos 1980-ban vonult vissza, karrierje alatt 8081 yardot és 64 touchdownt futott. 1987-ben beválasztották az NFL Halhatatlanok Csarnokába.

Joe Namath – New York JetsNamath nagyapja 1911-ben került Észak-Amerikába, édesapja egy acélgyárban dolgozott. A játékjogát két csapat is szerette volna megszerezni, de az irányító a St. Louis Cardinals helyett a New York Jets csapatát választotta. A játékos nagyon élvezte a New York-i életet, filmekben és reklámokban szerepelt, így idővel a „Broadway Joe” becenevet kapta.

Joe Namath (bundában), azaz Broadway Joe pénzfeldobás előtt -
Europress - Elsa/Getty Images

Joe Namath (bundában), azaz Broadway Joe pénzfeldobás előtt - Europress - Elsa/Getty Images

Egyetlen nagydöntőt játszott a csapattal, a Super Bowl III alkalmával viszont annak ellenére a legjobb játékosnak választották, hogy nem passzolt egy touchdownt sem. Ennek oka az volt, hogy pontos passzaival megzavarta a Colts védelmét. A döntőhöz kapcsolódó érdekes történet, hogy a meccs előtt mindenki a Baltimore Colts csapatát tartotta esélyesnek, ezért a meccs előtt pár nappal, így reagált egy őt idegesítő szurkolónak:

Van egy hírem számodra. Meg fogjuk nyerni a meccset, ezt garantálom!

Don Shula – Miami Dolphins, Baltimore ColtsDon Shula játékosként három csapatban is játszott, igaz csak hét szezonon keresztül volt aktív. Defensive back volt a Cleveland Browns, a Baltimore Colts és a Washington Redskins csapatában is. 73 meccsen lépett pályára, ez idő alatt 21 interceptiont szerzett, és négy elejtett labdát szedett össze.

Jóval nagyobb karrier várt rá edzőként. Shula az NFL történetében az egyetlen edző, aki veretlen csapattal nyert Super Bowlt, de 347 győztes mérkőzése is NFL-rekord. Emellett Shula az egyetlen edző, akinek csapata hat alkalommal bejutott a Super Bowlba, igaz ebből „csak” kettőt sikerült megnyerni.

Dan Marino, Don Shula és Larry Csonka - Europress - Rhona Wise / AFP

Dan Marino, Don Shula és Larry Csonka - Europress - Rhona Wise / AFP

Első alkalommal a Baltimore Colts edzőjeként a fenn említett Joe Namath vezette Jets győzte le Shula csapatát. 1972-ben és 1973-ban bajnok lett a Miami Dolphinsszal, de 1971-ben, 1982-ben és 1984-ben is a fináléig vezetette a Miamit.

Shula 33 éves edzői karrierje alatt mindössze kétszer fordult elő, hogy csapata nem érte el a legalább ötven százalékos mérleget.

A cikk folytatódik, lapozzon!

Top 0