• Sport
Faktor

"Magyar vagyok, de otthon sz.rba sem vettek" - kifakadt az osztrák játékos

Nem játszott az Ausztria-Magyarország (0-2) labdarúgó Eb-mérkőzésen Garics György, akinek néhány napja halt meg az édesapja. A találkozó után az NSO-nak nyilatkozott, és elmondta, ha annak idején behívják a magyar válogatottba, akkor eszébe sem jutott volna az osztrák csapatot választani.

Fotó: Europress - Alexander Klein/AFP

Fotó: Europress - Alexander Klein/AFP

Igen, énekeltem a Himnuszt. Magyar vagyok, magyarnak érzem magamat, de az osztrákoknak játszom. Édesapám is sokáig küzdött azért, hogy elmondhassam a történetemet, hogy miért lettem osztrák válogatott. De még senki sem hallgatott meg

mondta a meccset a kispadról végignéző Garics.

Hogy miért 32 éves koromra kellett megélnem, hogy a zöld gyepen hallgathatom a magyar himnuszt, azt kérdezzék meg az akkori magyar futballfejesektől – fogalmazott a német élvonalbeli Darmstadt hátvédje, aki Szombathelyen született, a Haladásban kezdett futballozni, de még csak a magyar utánpótlás-válogatottba sem kapott soha meghívót. – Amíg a Rapid Wienben nem mutatkoztam be az osztrák Bundesligában, addig otthon sz.rba sem vettek. Tudjuk, hogyan működtek akkoriban a dolgok Magyarországon.
Azóta sokszor lehazaárulóztak, de én nem vagyok hazaáruló. Magyarországon születtem, magyar vagyok, a családom Magyarországon él. Ha annak idején meghívnak a magyar válogatottba, eszembe sem jutott volna, hogy az osztrák csapatban játsszak. De mivel a magyar válogatottnál szóba sem került a nevem, a karrierem érdekében azt a döntést hoztam, hogy osztrák válogatott leszek. Ez az én döntésem volt. Édesapámtól nagyon sok segítséget kaptam, de ebbe a döntésembe nem szólt bele

– folytatta Garics.

Ez a mai meccs segít így befejezni ezt a történetet, nem akarok vele többet foglalkozni. A sors megadta nekem, hogy egy Európa-bajnokságon hallgathatom a magyar himnuszt, ezt ennél jobban megrendezni sem lehetett volna.

A mérkőzésről készített összefoglaló cikkünket itt olvashatják el. 

Kommentek:

Top 0