• Belföld
Faktor

Teljes átalakulás: leáldozott a hazai turkálóknak

A piac eddig dinamikusan növekedett, de most hirtelen megtorpant a bővülés.

A legutóbbi egy évtized alatt a használtruha-piac 10-12 milliárd forintos forgalma 35-36 milliárdra nőtt, vagyis megháromszorozódott. A növekedés folyamatos volt, évről évre gyarapodtak a turkálók. Egészen 2016-ig, amikor megállt a növekedés, 2017-ben is csak vánszorgott a piac, nem mozdult előre a korábbiakhoz képest – írja a blokkk.com.

A boltok ötöde bezártA turkálók száma 2000 körül ötezer felett mozgott. A boltszám 2012-ben érte el a csúcsot, 7416 darabbal, ezután viszont olvadozni kezdett a hálózat. A legutóbbi boltszámláláskor, 2017-ben már csak 6100 használt ruhás butik működött, tehát közel ötödük elbukott. (A boltszám csökkenése egyébként minden áruterületen megfigyelhető, az újruhás boltoknál is.)

EZT IS AJÁNLJUK:

  A piac megtorpanása összefügghet azzal, hogy az elmúlt egy-két évben nagyot nőttek a bérek, és ennek egyik hozadékaként megugrott az újruhás boltok forgalma. Tíz évvel ezelőtt 400 milliárd forintot költöttek a magyarok új ruhákra, 2017-ben ennek kétszeresét, több mint 800 milliárd forintot hagytak a ruhás áruházakban, butikokban és cipőboltokban. Nem kedvezett a turkálóknak a fast fashion hálózatok és a kínai boltok "olcsósága" sem - van tehát hol elkölteniük a vásárlóknak a zsebükben maradt pénzt.

  Ennyit keresnek az eladókBérben már nem az olcsóság jellemzi a használtruhás boltot, bár az eladók 177 ezer forintos havi bruttó átlagkeresete elmarad az újruhás boltokétól (ott tízezerrel több a bér) és a többi bolt átlagától (ahol 195 ezer körül mozog), de nem is a legrosszabb. A négy főnél nagyobb turkálókban körülbelül 1500 eladó dolgozik. A ruházati kereskedelemben nem kötelező a szakképesítés, így az átlagkeresetek jóval a 138 ezres minimálbér felett vannak.

  Itt vannak a turkálókA legnagyobb használtuha-hálózatot a Háda működteti, amely a plázákba is betört, 10 milliárd feletti forgalmával, félezer dolgozóval - a piac nagyjából harmadát teszi ki. A többiekre a százmilliós nagyságrendű árbevétel jellemző, bár akad még milliárd közeli is. A legnagyobb használt ruhás nagykereskedő a székesfehérvári TexTrade, évi 4-5 milliárd körüli árbevétellel, több mint 300 dolgozóval.

  A legtöbb turkálót Budapesten találni, több mint 1200 közül lehet választani. A legtöbb használtcikkes bolt a belvárosban lelhető fel, a legtöbb az V. kerületben (123 darab). És ha a szűken vett belvároshoz hozzávesszünk néhány szomszédos kerületet is (VI., VII., VIII., IX., XIII.), akkor a szám több mint félezerre ugrik. A legkevesebb a XXII. kerületben van, nyolc üzlet, de a XXIII. kerületben is csak eggyel több van az ilyen egységekből.

  Pest megyében is sok turkáló van (561 darab), majd Szabolcs következik (509), de Hajdú, Csongrád és Békés megyékben is átlag feletti a számuk (300-400). A legkevesebb Nógrádban van (121).

  Angol, holland ruhát hoznakA származási helyeket nézve listavezető az angol, majd a holland forrás, de az olaszoktól is sok ruha érkezik. A nagykereskedők bálákban és kilóban számolják az árat - akad 180 forintos, gyakoribb a 200-300 forintos kilós ár, de van 600-700 forintos is. A nagyker után a turkálósok kilóra adják, vagy egyenként beárazzák a terméket.

  A turkálókban nagyon széles az árskála, itt is megjelent a luxus, a levetett márka, ami azért jócskán széthúzza az árakat, akad tízezer forintos nagyságrendben árult használt cucc is.

  Kommentek:

  Top 16