• Külföld
Faktor

Megszólalt a brüsszeli terrortámadások magyar túlélője

Akkora volt a robbanás, hogy szinte nem is hallotta. Igazából a testébe fúródó fémdarab miatt jött rá, hogy mi történt. Krahulecz Erzsébet, a brüsszeli robbantások egyik magyar sérültje a repülőtéren volt, mikor pár méterre tőle robbantottak a terroristák.Az MTI-nek nyilatkozott.

Azt mondta, a két robbantás alig telt el néhány másodpert. A második után mindenki menekülni próbált, aki tudott. Csak a halottak és a súlyos sérültek maradtak a földön. Krahulecz Erzsébet sem tudott megmozdulni, mert az első robbanásnál egy 10 centiméteres fémdarab roncsolta a medencecsontját. Egyébként végig tudatánál volt. Az első robbantótól alig pár méterre állt, azt mondta, olyan hirtelen történt, hogy nem lehetett rá felkészülni - írja az MTI.

Szerinte az volt a szerencséje, hogy egy ilyen sérülés a földre vitte az első robbanásnál, és a másodiknál már feküdt, így elkerülték annak a repeszei. A 10 centiméteres fémdarab ennél jóval súlyosabb sérülést is tudott volna okozni, ha feljebb találja el, mert akkor létfontosságú szervet érhetett volna. Ha lejjebb éri el, akkor pedig artériát szakíthatott volna át, ami veszélyes, mert nagyon gyorsan elvérezhet a sérült. A terroristák egyébként gyakran tesznek a bombákba fémet, leginkább szögeket, csavarokat, hogy még nagyobb pusztítást érhessenek el az ilyen repeszekkel.

Krahulecz Erzsébet, a brüsszeli robbantások egyik magyar sérültje. Fotó: facebook.com/erzsebet.krahulecz

Krahulecz Erzsébet, a brüsszeli robbantások egyik magyar sérültje. Fotó: facebook.com/erzsebet.krahulecz

Krahulecz Erzsébet az MTI-nek elmondta, hogy 10-15 perc elteltével érkezett a helyszínre az első katona, aki felemelte és kivitte a terminálból, egyébként a legtöbb mozdulatlan embert csak kihúzták az épület előtti területre. A sérülteket az épület elől később egy hangárba vitték. Krahulecz Erzsébet elmondta, hogy a sérültek hihetetlenül féltek, hogy további robbantások lesznek a reptéren. A hangárban legalább egy óráig várakoztak , ekkor érkeztek meg az első mentők. A sérülések fajtája és súlyossága szerint osztották be és vitték el őket Belgium 28 kórházába. Krahulecz Erzsébet testébe egy lövedékszerű fémdarab fúródott, és rengeteg fémforgács ment a bőre alá. Őt az antwerpeni kórházba vitték, amelyik a lőtt sebekre és súlyos égési sérülésekre szakosodott.

Elmondta, hogy a kórházban minden terrortámadásban megsérültet kiemelten kezeltek, a legnagyobb odafigyelésben részesítették és minden szükséges ellátást elsőbbséggel kaptak a húsvéti ünnepek alatt is. Műtéteiről azt mondta, hogy először a nagyobb fémdarabot és a szilánkokat távolították el, amelyeket a rendőrség - ahogy minden sérült esetében - összegyűjtött és elvitt átvizsgálásra. A második műtét alkalmával tették helyre a sérült csontokat. A helyi orvosok azt mondják, tökéletesen fel fog épülni.

Krahulecz Erzsébet egyébként az Ernst and Young könyvvizsgáló és adótanácsadó cégnél dolgozik. A cég brüsszeli irodájában, regionális szabályozási és közpolitikai igazgatójaként dolgozik, korábban pedig a londoni magyar nagykövetség diplomatája volt. 2014-ben ezért Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott. Elmondta, hogy ilyen helyzetekben az emberi kapcsolatok, a személyes jelenlét és törődés a legfontosabb, amelyekből erőt és biztatást merített a gyógyuláshoz. Azt mondta, munkatársai, a cég legfelső vezetője, a globális és regionális munkatársak, a brüsszeli és budapesti irodából érkező segítség és támogatás rendkívül sokat jelentett neki. A belga királynő, Mathilde is meglátogatta az antwerpeni kórházban. A brüsszeli magyar nagykövet és a konzul is felhívta. Felajánlották, hogy ha akarja, Magyarországon is folytathatják a kezelést, de családi kötődése miatt Belgiumban maradt.

Krahulecz Erzsébet azt is elmondta, hogy sokat gondolkodik azon, milyen változást fog jelenteni személyes életében a terrortámadás okozta fizikai és lelki sérülés. Szerinte azon is érdemes elgondolkodni, merre tart Európa. Erről azt mondta,

az elkövetkezendő időben Európa biztonságának ügye elsődleges feladat kell, hogy legyen, ami azt jelenti, hogy növelni kell az országok közötti együttműködést.

Szerinte az Európát érő terrorcselekmények folyamatos fenyegetettséget jelentenek, amire az európai országoknak és vezetőiknek közösen és minél hamarabb, összehangolt megoldást kell találniuk. Az együttműködésre kell helyezni a hangsúlyt minden szinten és minden érintett szervezet között, valamint az információk megosztása lenne az első és legfontosabb lépés, hogy hasonló események ne történhessenek meg.

Ez nem jövőbeli probléma, a veszély itt van, a fenyegetettség jelentős, amellyel kiemelten kell foglalkozni.

Azt is elmondta, hogy nem szabad megengedni, hogy a félelem eluralkodjon. Szerinte egészséges és biztonságos környezetet kell teremteni saját magunk és gyermekeink számára is.  

Top 0