• Belföld
Faktor

Drágábban küldhetünk levelet, a csomagokból is csak a kisebbet kapjuk kézhez

A Magyar Posta úgy döntött, hogy idén január 1-jétől nem szállít ki bizonyos levélpostai küldeményeket, mivel így is probléma volt az ünnepi időszakban a levelek, csomagok időben történő kézbesítésével.

Az új szabályok szerint azokat a levélpostai küldeményeket, amelyek nagyobbak a "nemzetközi szabványnak megfelelő levélszekrény-bedobónyílás méreténél", többé nem szállítja házhoz a posta. Csak akkor lehet ilyen csomagot feladni belföldön, ha postafiókra küldjük, és a címzett a lakhelye szerinti illetékes postán veszi át. Külföldre egyébként továbbra is elérhető ez a szolgáltatás.

Ezentúl az említett méretnél nagyobb küldeményeket csak csomagként, tehát drágábban lehet feladni. A levélpostai küldemény előnye az volt, hogy két kilogrammig lehetett igénybe venni, vagyis kisebb csomagok esetében nem kellett többet fizetni. Rengeteg magánszemély és kisvállalkozás - elsősorban hazai webáruház - körében volt népszerű ez a szolgáltatás.

Illusztráció.

Illusztráció.

A posta a legtöbb másik szolgáltatás árát is emelte. Egyedül az idei minimálbér-emelés lehet magyarázat a postai szolgáltatások drágulására, tavaly ugyanis lényegében nem volt infláció - írta Magyar Nemzet.

Az elsőbbségi szabványlevél 7 százalékkal drágult idén januártól. Az aznapi utalvánnyal történő fizetés ára 5 százalékkal nőtt, a postacsomagok alapdíja pedig majdnem 14 százalékkal. A háznál felvétel díja megduplázódott, igaz az eddigi kettő helyett már három darabot is kivisz a cég. A terjedelmes vagy törékeny csomagoknál eddig a küldemény alapdíjának 50 százalékát kellett pluszban kifizetni, januártól már az alapdíj 100 százalékát kéri el a posta.

Nemzetközi küldemények esetében is árat emeltek. A környező országokba feladott, egy kilogrammnál nem nehezebb csomagok díja több mint 5,7, az Európán kívülre címzett pakkoké 5,3 százalékkal emelkedett. Európán belül az elsőbbséggel feladott szabványlevelek négy százalékkal kerülnek többe idén, mint tavaly, de ugyanebben a kategóriában a postakész boríték is drágult, több mint nyolc százalékkal.

Kommentek:

Top 0