• Sport

Norvég-magyar: nincs nagy különbség

Magyarország előrébb áll a FIFA ranglistáján, mint Norvégia. Elvileg erősebb a magyar csapat. A számok is azt mutatják, hogy az elmúlt időszakban nem volt jelentősen eredményesebb a norvég foci, mint a magyar.

Az ellenfél

A beszámolók szerint az egyik norvég újságíró az asztalt csapdosta örömében, amikor kiderült, hogy válogatottja a magyarok ellen játszik majd. Ahogy a legtöbb norvég szakember illetve játékos sem szomorkodott a sorsolás miatt. Pedig ők sem szerepeltek nagyon fényesen. 19 pontot szerezve lettek a harmadikak Olaszország és Horvátország mögött. Olaszországtól például oda-vissza kikaptak. Horvátországot ugyan otthon két góllal megverték, idegenben azonban 5-1-re kaptak ki. Pontjai jelentős részét így Málta és Bulgária ellen (őket mind a két meccsen megverték), valamint Azerbajdzsán (hazai döntetlen, idegenben győzelem) ellen szerezték.

A gólkülönbségük is csak egyel jobb a magyar csapaténál. Ugyan 13 gólt szereztek összesen a csoportban – a magyarok 11-et – de 10-et vagyis eggyel többet kaptak, mint a magyarok.

A múlt

Az azonban vitathatatlan, hogy a magyar válogatott sokkal nagyobb sikereket ért el a múltban. Igaz, ahogy azt korábban is írtuk, az elmúlt közel harminc évben egyetlen nemzetközi versenyre sem jutott ki. Korábban azonban kétszer is ezüst szerzett Magyarország világbajnokságon (1938, 1954), míg egyszer bronzérmes lett Európa-bajnokságon (1964), valamint három olimpián is aranyérmes lett. A magyar válogatotté a leghosszabb veretlenségi sorozat, 1950. június 4-e és 1954. június 30-a között 30 meccsen senki sem tudta megverni.

Norvégia eddig háromszor jutott ki világbajnokságra (1938, 1994, 1998), Európa-bajnokságon pedig egyszer játszott. A legjobb eredménye az volt, hogy továbbjutott a csoportból. 1936-ban pedig bronzérmet szerezett az olimpián.

Norvégia a FIFA ranglistán a 46., míg Magyarország a 33. helyen áll.

Top 0