• Tudomány
Faktor

Magyar kutatók bizonyították be az óriásvírusok létezését

Magyar tudósoknak sikerült igazolni, hogy az óriásvírusok a sós és sivatagi talajban is előfordulnak, tehát sokkal több lehet a Földön, mint azt eddig gondolták.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem PIT Bioinformatikai Csoportjának kutatói bizonyították, hogy óriásvírusok vannak a bolygó legnagyobb sós sivatagában, az India Gudzsarát tagállamának területén található Kutch sivatagban. Eddig nem találtak óriásvírusokat sós vagy sivatagi talajban, csak tengerekben, tavakban, folyókban és ipari hűtőtornyokban.

Az Archives of Virology című folyóiratban jelent meg a tudományos cikk, amelyet Kerepesi Csaba PhD-hallgató és Grolmusz Vince egyetemi tanár írt. Az eredmény azt mutatja, hogy az óriásvírusok sokkal gyakoribbak lehetnek a Földön, mint azt eddig gondolták.

Az óriásvírusokat francia kutatók fedezték fel 2003-ban angliai ipari hűtőtornyok biofilmjének vizsgálata közben. Míg az egyszerű vírusok általában csak elektronmikroszkóppal láthatók és csak pár száz génjük van, az óriásvírusok fénymikroszkóppal is észrevehetők és több ezer génjük is lehet.

Top 0