• Belföld
Faktor

Felkészült a mentőszolgálat a tömegkatasztrófára

Naprakészek a magyarországi katasztrófatervek, sőt, a mentőszolgálatnak úgynevezett "tömeges baleseti egységei" is vannak, amelyekkel a sok sérülttel járó helyzetekre készülnek - tudta meg a Faktor a mentőszolgálattól.

Az Iszlám Állam a brüsszeli robbantások után Magyarországot is nevesítette, mint egy következő támadás lehetséges helyszínét. Azt ígérték: több célpontra is lecsapnak Európában és az Egyesült Államokban. Az üzenetet március végén a terrorszervezet médiafelelőse hozta nyilvánosságra, azt írta:

Ma Brüsszel és a reptér, holnap Portugália vagy Magyarország jöhet.

A Faktor annak járt utána, felkészült-e az Országos Mentőszolgálat egy, a brüsszeli vagy a nizzai terrortámadáshoz hasonló eset kezelésére.

Az Országos Mentőszolgálat folyamatosan készül a sok sérülttel járó események gyors és szakszerű ellátására – közölte a mentőszolgálat sajtóosztálya. A tömeges balesetek ellátása külön tantárgyként szerepel az ápolói, mentőtiszti és mentőorvosi képzésben, továbbképzésekben. A „katasztrófaterveket", a szükség szerinti riasztási, behívási terveket naprakészen tartják. A tervek része az is, hogy

egy tömeges katasztrófa esetén is biztonságos maradjon a lakosság általános ellátása is a sok sérült ellátásával egy időben. 

Az országban futó közel 800 mentőegység mellett tartalék mentőautó-állománya is van a mentőszolgálatnak, de a sérültek számának függvényében rövid időn belül át is tudnak csoportosítani mentőegységeket a katasztrófahelyzetek kezelésére.

Mindezeken túl öt darab speciális „tömeges baleseti egysége" is van a mentőszolgálatnak, amelyek

sebesült-gyűjtőhely kialakításához, nagyszámú sérült ellátásához szükséges felszereléseket visznek a helyszínre.

Már volt példa ilyenek bevetésére: az autópályákon történt tömeges balesetek, vagy például a kolontári-devecseri iszapkatasztrófa idején használták ezeket.

Kommentek:

Top 0