• Belföld
Faktor

Súlyosbodik a helyzet, a magyar szülők egymástól veszik el a gyerekeket

Az ombudsman szerint hiányosak a szabályok is, amiket ilyen esetekben alkalmazni kell.

Felül kellene vizsgálni a gyermekek külföldre vitelével kapcsolatos szabályozást, mivel az hiányos és bizonytalan, közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

A növekvő jogellenes gyermekelviteli számok alapján az látszik, hogy az érintett szülők tájékoztatása, illetve a szakértők felkészültsége sem megfelelő  - mondta az InfoRádiónak Murányi Fanni, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala jogi főreferense. Ezt az ombudsman gyermekjogi tevékenységébe beletartozó beadványok is megerősítették.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

Az ombudsman arra mutatott rá jelentésében, hogy ellentmondásos a jogszabályozási környezet. A nemzetközi sztenderdek nem állnak harmóniában a magyar jogszabályokkal, illetve az ombudsman kiemelte, hogy a jogellenes gyermekelvitel esetén rendelkezésre álló határokon átnyúló intézkedés Magyarországon nem biztosított.

Murányi Fanni elmondta, hogy a jogellenes gyermekelvitel olyan eset, amikor az egyik szülő a másik szülő hozzájáruló nyilatkozata nélkül viszi el külföldre a gyereket. Ha a hozzájáruló nyilatkozat nem áll rendelkezésre, akkor azt a gyámhatóság pótolhatja, és akkor gyámhatósági eljárás indul.

Amennyiben egyik nyilatkozat sem áll rendelkezésre, akkor valósul meg a jogellenes gyermekelvitel. „Az ombudsman a jelentésében kérte a szabályozás teljes felülvizsgálatát, valamint arra hívta fel a figyelmet, hogy szükséges lenne az aktuális információk terjesztése érdekében egy szakmai protokoll. Illetve arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyámhatóságoknak feladata a figyelemfelhívó tájékoztatás az eljárások során” – mondta.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala jogi főreferense hozzátette, természetesen nem a rövid tartalmú, nyaralás céljából történő külföldi utazások esetében lehet a jogellenes gyermekelvitelről beszélni, hanem hosszabb ideig tartóknál, illetve akkor, amikor visszatartják a gyerek hazakerülését.

Kommentek:

Top 0