• Belföld
Faktor

Súlyosbodik a helyzet, a magyar szülők egymástól veszik el a gyerekeket

Az ombudsman szerint hiányosak a szabályok is, amiket ilyen esetekben alkalmazni kell.

Felül kellene vizsgálni a gyermekek külföldre vitelével kapcsolatos szabályozást, mivel az hiányos és bizonytalan, közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

A növekvő jogellenes gyermekelviteli számok alapján az látszik, hogy az érintett szülők tájékoztatása, illetve a szakértők felkészültsége sem megfelelő  - mondta az InfoRádiónak Murányi Fanni, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala jogi főreferense. Ezt az ombudsman gyermekjogi tevékenységébe beletartozó beadványok is megerősítették.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az ombudsman arra mutatott rá jelentésében, hogy ellentmondásos a jogszabályozási környezet. A nemzetközi sztenderdek nem állnak harmóniában a magyar jogszabályokkal, illetve az ombudsman kiemelte, hogy a jogellenes gyermekelvitel esetén rendelkezésre álló határokon átnyúló intézkedés Magyarországon nem biztosított.

  Murányi Fanni elmondta, hogy a jogellenes gyermekelvitel olyan eset, amikor az egyik szülő a másik szülő hozzájáruló nyilatkozata nélkül viszi el külföldre a gyereket. Ha a hozzájáruló nyilatkozat nem áll rendelkezésre, akkor azt a gyámhatóság pótolhatja, és akkor gyámhatósági eljárás indul.

  Amennyiben egyik nyilatkozat sem áll rendelkezésre, akkor valósul meg a jogellenes gyermekelvitel. „Az ombudsman a jelentésében kérte a szabályozás teljes felülvizsgálatát, valamint arra hívta fel a figyelmet, hogy szükséges lenne az aktuális információk terjesztése érdekében egy szakmai protokoll. Illetve arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyámhatóságoknak feladata a figyelemfelhívó tájékoztatás az eljárások során” – mondta.

  Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala jogi főreferense hozzátette, természetesen nem a rövid tartalmú, nyaralás céljából történő külföldi utazások esetében lehet a jogellenes gyermekelvitelről beszélni, hanem hosszabb ideig tartóknál, illetve akkor, amikor visszatartják a gyerek hazakerülését.

  Kommentek:

  Top 16