• Kultúra
Gyöngyösi Lilla

Magyar film nyerte a trieszti filmfesztivál fődíját

A Szerdai gyerek című magyar film nyerte a trieszti filmfesztivál fődíját - mondta a Magyar Filmunió vasárnap az MTI-nek.

„Azért különösen fontos számunkra ez a díj, mert a közönség ítélte nekünk. Nagyon boldogok vagyunk, hogy utat talált a szívükhöz a film" – mondta Horváth Lili rendező, aki személyesen vette át a díjat szombat este Triesztben. Az olasz városban 27. alkalommal rendezték meg a közép-európai régió filmjeire fókuszáló fesztivált.

A Szerdai gyerek hőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja (Vecsei Kinga), aki önsorsrontó hajlama ellenére is harcol azért, hogy megszerezze négyéves fia felügyeleti jogát. Az önmagával folytatott küzdelmei egy váratlan lehetőséghez és egy szokatlan, új szerelemhez vezetik, a régi megszokásoktól azonban nem könnyű szabadulnia.

A Magyar Nemzeti Filmalap és a Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein támogatásával készült alkotás Horváth Lili első mozifilmje, amely világszerte nagy sikerrel szerepel a filmfesztiválokon. Nyáron Karlovy Varyban elnyerte az East of the West verseny fődíját és a filmkritikusok FEDEORA-díját. Cottbusbana legjobb rendező díjával, a kalkuttai nemzetközi filmfesztiválon pedig nemrég fődíjjal jutalmazta a zsűri.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A Szerdai gyerek egy jórészt elsőfilmesekből álló csapat munkája. Horváth Lili rendezőn és Vecsei Kinga főszereplőn kívül ez az alkotás a nagyjátékfilmes bemutatkozása mások mellett Fehér Károly producernek, Szabó Dániel vágónak és Maly Róbert operatőrnek is. A Szerdai gyerek zeneszerzője Presser Gábor, hangmérnöke Várhegyi Rudolf, koproducere Henning Kamm és Pataki Ági.

    Top 16