• Tech
faktor

Magyar fejlesztés segíti a fogyatékkal élők internethasználatát

A látássérültek és más fogyatékkal élők (mozgássérültek, színtévesztők, epilepsziások) internethasználatát segítő  szolgáltatást fejlesztett a Chemium Kft. mintegy 800 millió forint felhasználásával - írta az MTI.

A projekt megvalósításához 558 millió forintot nyertek a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Széchenyi 2020 forrásaiból, a teljes költség 30 százalékát pedig a cég önerőből finanszírozta.

Báthory György, a társaság képviselője kiemelte: a kifejlesztett transzkódoló szoftver az eltérően kódolt rendszerek közötti átvitelt teszi lehetővé. A szolgáltatás az eselyegyenlito.hu honlapon lesz elérhető, másfél hónap múlva.

A szolgáltatás igénybe vételéhez először regisztrálni kell, ekkor fogyatékosságot is meg kell nevezni. A rendszer minden felhasználó számára saját profilt generál, ennek segítségével a szoftver az adott személy igényeinek megfelelően mutatja majd be az egyes weboldalakat.

Például az epilepsziásoknál a program letiltja a villódzó képeket, a gyengén látóknál pedig jobban láthatóvá, könnyebben érzékelhetővé kódolja át az adott honlapokat.

A szoftver prototípus, még fejlesztés alatt áll. Másfél hónapon belül elindítják a tesztüzemet, és a tapasztalatok alapján fejlesztik ki a végleges verziót.

Top 0