• Sport
Faktor

Magyar ezüstérem az atlétikai világbajnokságon

Márton Anita súlylökő sokáig a harmadik helyen állt a portlandi fedettpályás atlétikai világbajnokságon, de végül bravúros teljesítménnyel és idei legjobb dobásával is ezüstéremmel zárta a torna harmadik versenynapját.

Fotó: Czeglédi Zsolt - MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt - MTI

A magyar idő szerint vasárnap hajnalban rendezett döntőben a tavalyi fedettpályás Európa-bajnok magyar nehézatléta nagyszerűen versenyzett, és óriási csatát vívott a szám két favoritjával, a hazai Michelle Carterrel és a kétszeres olimpiai és többszörös világbajnok új-zélandi Valerie Adamsszel.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Márton 17,99 méteres dobással kezdte a versenyt, amivel a harmadik volt Adams (18,49 m) és az amerikai Jillian Camarena-Williams (18,17 m) mögött az első sorozatot követően. A folytatásban a magyar versenyző sorozatról sorozatra javítani tudott, másodikra 18,38-ra, harmadikra pedig az idei legjobbját jelentő 19,01-re dobta a súlygolyót. Ugyanakkor ellenfelei is folyamatosan javultak, így Márton minden szériát követően a harmadik volt.

    Az már szinte a harmadikra elért 19 feletti eredménnyel biztosnak tűnt, hogy a magyar atléta dobogóra állhat majd, hátránya azonban nem volt nagy riválisaival szemben, így nem tűnt elérhetetlennek a második hely. Ezt végül az utolsó körben sikerült is megszerezni – az élen Carter végzett. Márton Anita bravúros teljesítményével a magyar atlétika hatodik fedett vb-érmét szerezte meg, köztük a második ezüstérmet, s egyúttal 1999 óta az első dobogós helyet.

    Baji Balázs a 60 m gát első körében volt érdekelt Portlandben, s előfutamában 7.73 másodperces idővel a harmadik helyen ért célba, így biztosan jutott be a vasárnapi elődöntőbe, melybe mind a négy futamból az első három, illetve a további négy legjobb idő tulajdonosa kvalifikálta magát.

    Mártont megelőzően a többpróbázó Zsivoczky-Farkas Györgyi is nagyszerűen szerepelt a mostani vb-n, miután pénteken az ötödik helyen végzett ötpróbában.

    Top 16