• Külföld
Kummer Dóra

Magyar cég állította elő a halálos gyógyszerkísérlet hatóanyagát

Magyar cég állította elő annak a gyógyszernek a hatóanyagát, amelynek franciaországi tesztelése halállal és maradandó agykárosodással végződött.

A kép illusztráció.

A kép illusztráció.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A magyar cég érintettségét az AFP hírügynökség szerint hétfőn megerősítette a kísérletet megrendelő portugál cégcsoport, a Bial. A cégről, illetve annak nevéről azonban a csoport semmit nem mondtak.

A Bial azt is közölte, hogy a magyar cégtől kapott hatóanyag felhasználásával a gyógyszer Olaszországban készült. A fájdalom- és szorongáscsillapítónak szánt szer klinikai kísérlete közben egy ember meghalt öten pedig rosszul lettek. A készítmény tesztidőszakáról itt írtunk részletesebben.

EZT IS AJÁNLJUK:
    Marisol Touraine francia egészségügyi miniszter (Fotó:Europress-Eric Piermont/)AFP

    Marisol Touraine francia egészségügyi miniszter (Fotó:Europress-Eric Piermont/)AFP

    Marisol Touraine francia egészségügyi miniszter hétfőn egy rádióinterjúban azt mondta, hogy az eset ellenére sem indokolja azt semmi, hogy az összes franciaországi gyógyszerkísérlet leállítsák. A végzetes teszt miatt egyébként három eljárás is indult, köztük az ügyészség is vizsgálódik. Az eset a francia törvények szerint akár háromtól hét évig terjedő börtönnel is büntethető.

    Franciaországban évente több ezren vesznek részt önkéntesként gyógyszerkísérletekben, problémák viszont csak ritkán vannak. A mostani tesztért, valamivel több mint ezer eurót, azaz háromszázezer forintot fizettek a szervezők.

    Top 16