• Autó
Faktor

Magyar autóskönyvek fűzve, kötve, vörös farokkal

Tökéletes példányt nehéz találni, és ha akad is néhány sértetlen darab, akkor annak ára az egekbe szökik az aukciókon, hiába a ritkaságok mindig értékesek, pláne ha autóskönyvekről van szó.

A legendás LienerÉveken át vadásztam rá, de nem sikerült megszereznem, így be kellett érnem azzal a példánnyal, melyet több mint fél évszázadon át lapozgattam rendszeresen, ami persze megviselte a fűzött könyvet, melynek borítója ráadásul elporladt, hiába vigyáztam rá, megszűnt létezni. Szomorú ez egy könyvimádónak, aki már gyerekként Liener György Autótípusok sorozatán nevelkedett.

Fotó: Autószektor

Fotó: Autószektor

Ma is büszkén mutogatom egyre kisebb létszámú szakíró barátaimnak a hat hibátlan példányt, meg persze Ternai Zoltán sorozatát, mely a gépjárművekről és motorkerékpárokról szól. Ezt többször is nagy példányszámban nyomták, így sok hibátlan darab maradt meg, ezért még antikváriumokban és bookline portálokon is egy-kétezer forintért meg lehet szerezni valamennyi darabját, ami napjainkban egy magazin ára. Már aki költ ilyenre a digitálisan behálózott világban...

EZT IS AJÁNLJUK:

  Mennyi az annyi?Az ezredfordulóig a legtöbb könyv impresszumában szerepelt a nyomtatott példányszám, ami csak napjaink olvasóinak meglepő, ahogy az is, hogy a szakkönyvek több tízezresével keltek el.

  Dr. Ternai Zoltán 1956 kiadású, puha kötésű és a Műszaki Könyvkiadó által készített A gépkocsi című műve 29 forintba került, és több mint 25 ezer példányban nyomták. Ternai 1957-es kiadású és kemény kötésű Korszerű gépkocsiszerkezetek című könyvének ára 40 forint volt, ami akkoriban száz kifli árának felelt meg. A sorozat első tagja, az 1953-as puha fedelű A gépkocsi a gépjárművezetőképző iskolák műszaki tankönyve volt és a Közlekedési Kiadó gondozta.

  Fotó: Autószektor

  Fotó: Autószektor

  KópiaSajnos csak másolatban sikerült megszereznem a 103 oldalas Autótípuskönyv 1939-es kiadását, melyet Déván István állított össze, a kor gépjárműveit katalógusszerűen bemutató kötet akkoriban 2,5 pengőbe került. Az 24x17 centiméteres félvászon kötésű könyvecske tulajdonképpen harmadik évfolyama az 1937-ben először megjelent Auto- és Motoralmanach-nak. Az Autó-, motorkerékpár-, teherautó-típuskönyv sorozatot a Magyar Királyi Magyar Automobil Club gondozta, a kiadványokat fekete-fehér képekkel és korabeli hirdetésekkel illusztrálták.

  Fotó: Autószektor

  Fotó: Autószektor

  Új sorozatHa nem is Ternai Zoltán sorozatának közvetlen folytatása volt, de igen csak népszerű lett a kevésbé akadémikusan megírt Autótípusok, melynek első darabját 7100 példányban nyomták, és darabonként 48 forintért árulták. Liener György művét először 1958-ban a Műszaki Könyvkiadó nyomatta A5-ös méretben, 7100 példányban és 494 ábrával, ami azért fontos, mert gazdag képanyagával egyedülálló volt a hazai könyvek között.

  Azt, hogy hogy festenek a csodás kiadványok belülről, illetve, hogy mi is az a vörös farok, elolvashatja az Autószektor oldalán!

  Kommentek:

  Top 16