• Külföld
Faktor

Mágnessel a cápák ellen? Ez a különleges módszer életeket menthet

Ráadásul a megoldás nagyon olcsó is: egy-egy mágnes körülbelül 400 forintba kerül.

Ausztrál kutatók rájöttek, hogyan lehetne hatékonyabban távol tartani a cápákat például a halászhajóktól, ezzel pedig megóvni őket a felesleges haláltól: kiderült, hogy a cápák kifejezetten irtóznak az erős mágnesektől, ezért ha felszerelik azokat a hajók orrára, a cápák valószínűleg elkerülik őket.

Évről évre rengeteg cápa kerül véletlenül a kereskedelmi halászhajók hálójába, és feleslegesen pusztul el, mert nem tud kiszabadulni. Ausztrál kutatók most egyszerű és környezetbarát megoldást találhattak a jelenségre - írja a nationalgeographic.com.

A Newcastle-i Egyetem kutatói állítják, hogy az erősebb mágnesekkel távol lehet tartani ezeket az állatokat a halászcsapdáktól és hajóktól. A cápáknak ugyanis az orruk végében érzékelő szenzoros pórusaik vannak, amelyek azért alakultak ki, hogy ezekkel érzékeljék a zsákmány izom összehúzódásával keletkező mikrofeszültségű impulzusokat. Tehát akkor is tudják, ha valami ehető közeledik, ha nem látják azt. Ezek a pórusok viszont nagyon érzékenyek a mágnesességre is: a mágneses mező összezavarja az érzékelésüket.

A kutatók arra is kitértek, hogy akár erős mágnesekkel is lehetne védeni a népszerű strandokat, így a cápák nem merészkednének az emberek közelébe.

Ezek a mágnesek 7,5 centi vastagok, és ferrittel vonták őket körbe. Ráadásul a megoldás nagyon olcsó is: egy-egy mágnes 2 ausztrál dollárba, azaz 400 forintba kerül.

Kommentek:

Top 0