• Külföld
Faktor

Rákbetegnek hazudta magát egy nő, így csalt ki pénzt az emberektől

Az adománygyűjtő oldal letiltotta a csalót. Minden adományozó vissza fogja kapni a felajánlott összeget.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Ötvenötezer ausztrál dollárra (11 millió forint) tett szert egy adománygyűjtő internetes oldal révén egy magát rákbetegnek kiadó ausztrál nő, akit végül őrizetbe vettek a hatóságok.

A Queensland állambeli Townsville bírósága szerint a 27 éves Lucy Wieland a közösségi médiát felhasználva dokumentálta nem létező petefészekrákjának kezelését - írja az MTI. A rendőrség szerint Wieland a GoFundMe adománygyűjtő oldalon kért anyagi segítséget az emberektől. Az Instagram-oldalára idén feltett képek egy részén Wieland oxigénmaszkot viselve, máskor járókeretet használva látható. Más fotókon úgy tűnik, mintha intravénásan kapna orvosságot, valamint hajának a lenyírását is dokumentálta, miközben érzéseiről írt a bejegyzésekben.

A kimerültség most már állandóan jelen van

- olvasható az egyik posztban, míg egy másik szerint Wieland "rettentő hálás mindenki támogatásáért". Azt egyelőre nem tudni, hogy a nő partnere, aki szerepel is a fotók egy részén, tisztában volt-e a csalással, ahogy azt sem, hogy Wieland szenved-e bármilyen egyéb betegségtől. A queenslandi rendőrség felügyelője, Chris Lawson elkeserítőnek nevezte az ügyet, amikor csütörtökön a bíróság épülete előtt az újságíróknak nyilatkozott.

Ennek az esetnek az igazi áldozatai a közösségnek azok a tagjai, akik hallották a történetet és megpróbáltak segíteni

- fűzte hozzá. Lawson szerint akkor kezdett gyanússá válni az ügy, amikor néhányan rájöttek, hogy helyenként sántít a történet. Egy bejelentés nyomán kezdték meg végül a nyomozást és letartóztatták a nőt.

Wielandet óvadék ellenében elengedték, de le kellett adni az útlevelét. Legközelebb decemberben kell megjelennie a bíróság előtt. A GoFundMe közleményében azt írta, hogy együttműködnek a nyomozókkal. Hangsúlyozta továbbá, hogy a felhasználót letiltották és minden adományozó vissza fogja kapni a felajánlott összeget.

Kommentek:

Top 16