• Külföld
Faktor

Elindult a harc: az élőlények egymást szorítják ki a felmelegedés miatt

A hegyi növényzet egyre magasabbra költözik, de vannak olyan növények, amelyeknek ez csak rosszat jelent.

A felmelegedés arra kényszeríti a hegyvidéki növényfajokat, hogy egyre magasabban fekvő területeket hódítsanak meg, ám a legmagasabb hegyoldalak növényei a változás vesztesei lehetnek, hiszen meg kell küzdeniük az alacsonyabbról induló, de gyorsabban felfelé költöző fajokkal, amelyek lassan kiszorítják őket.

Az alpesi flóra nagyobb része a klímaváltozásnak inkább az előnyeit élvezi - állapította meg a Bécsi Egyetem és a Svájci Erdő-, Hó- és Tájkutató Intézet kutatócsoportja, tanulmányuk az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) aktuális számában jelent meg.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Korábban az volt a legfontosabb kérdés, hogy az alpesi növényzet hogyan tolja élőhelyének felső határát egyre magasabbra. Sabine Rumpf, Stefan Dullinger és kollégáik ennél többre voltak kíváncsiak: teljes képet akartak kapni arról, hogyan reagál az alpesi növényzet a növekvő hőmérsékletre - írja az MTI.

  A kutatás során 183 faj változásait vizsgálták meg: összehasonlították több mint 1500 osztrák, svájci, olasz, német és szlovén alpesi megfigyelőállomás 1911 és 1970 között gyűjtött adatait a növényfajok mai elterjedtségével.

  Ez idő alatt átlagosan mintegy 20-35 méterrel vándorolt magasabbra az egyes fajok elterjedtségének alsó és felső határa, valamint a súlypontja. A növények többsége gyakoribbá vált.

  "Az alpesi flóra nagyobb része lassan és egyenletesen feljebb költözött ,és eddig inkább a hasznát látja a felmelegedésnek" - hangsúlyozta Rumpf egy interjúban.

  A magasabbra költözés azonban eltérő sebességgel megy végbe. Az alacsonyabban fekvő területek növényei láthatóan gyorsabban reagálnak, mint a magasabb alpesi fajok: minél lejjebb volt egy faj hajdani elterjedési területének a határa, annál erősebben vándorolt felfelé a felmelegedés hatására.

  Ezzel egy időben a hajdan alacsonyabb területeken elterjedt fajokból több példány hajtott, a fajok gyakoribbá váltak.

  A klímaváltozás nyerteseivel szemben a vizsgált fajok mintegy 20 százaléka a változások vesztesének tűnik: ritkábbak lettek, szűkebb az a magassági szakasz, ahol megélnek.

  Ez a 33 növényfaj, melyek közé a havasi őszirózsa (Aster alpinus) is tartozik, a legmagasabban fekvő területeken található a vizsgált megfigyelési zónák közül.

  "Félő, hogy ezekre az alpesi növényfajokra a klímaváltozás közvetlen hatásai mellett újabb veszély leselkedik, a gyorsabban felfelé költöző, alacsonyabban honos fajok konkurenciájával is meg kell küzdeniük" - magyarázta Dullinger.

  Kommentek:

  Top 16