• Belföld
Faktor

Riasztó magány fenyegethet ötven felett, sok emberhez senki sem szól

Az ötven év felettiek negyedét komolyan fenyegeti a magány és az egyedüllét. 27 százalékuknak telt már úgy el napja, hogy nem szóltak hozzájuk - derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készült országos reprezentatív kutatásból.

A 4Life Direct felmérésében arra kereste a választ, hogy mennyire fenyegeti a magány és az egyedüllét az 50 év felettieket Magyarországon, járnak-e társaságba, mennyi időt töltenek el a tévé előtt, illetve kapnak-e segítséget háztartási teendőik ellátásában.

Miközben a társadalomban alapvetően az a kép él a nyugdíjasokról, hogy magányosan ülnek otthon, valójában aktívabb társadalmi életet élnek, mint azok az 50 év felettiek, akik még nem vonultak nyugdíjba. A kutatásból kiderült, hogy a nyugdíjasok körében szignifikánsan többen járnak hetente társaságba: 40 százalékuk hetente legalább egyszer részt vesz valamilyen közösségi programban, míg ugyanez az arány az aktív ötvenesek esetében csupán 25 százalék.

Van, akihez sokszor senki sem szól.

Van, akihez sokszor senki sem szól.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A felmérésben részt vevő 50 év felettiek háromnegyede havi, ötödük pedig heti több alkalommal jár társaságba. Mindez nem jelenti azt, hogy az egyedüllét és a magány veszélye ne állna fenn ötvenen túl. A megkérdezettek ötöde ugyanis csak ritkán, vagy soha nem él közösségi életet.

  A felmérés legriasztóbb adata, hogy az 50 felettiek 8 százalékával gyakran, 27 százalékukkal ritkábban, de előfordul, hogy a napjuk mindennemű beszélgetés nélkül telik el. Ez a veszély különös módon még jobban fenyegeti az 50 feletti, de aktív embereket, mint a nyugdíjasokat. Utóbbiakat az aktívabb közösségi életnek köszönhetően valamivel kevésbé érinti, 76 százalékuknak még soha nem telt el úgy napja, hogy valaki ne szólt volna hozzájuk.

  Van, aki 4-6 órát is a tévé előtt tölt.

  Van, aki 4-6 órát is a tévé előtt tölt.

  A megkérdezettek többsége, 45 százaléka napi 2-4 órát tölt a tévé előtt. Harmaduk 2 óránál kevesebbet, ötödük viszont 4 óránál is többet tévézik. A nyugdíjasok körében szignifikánsan többen vannak olyanok, akik 4-6 órát vagy még annál is többet tévéznek egy átlagos napon. A kétmillió magyar nyugdíjas 25 százaléka, azaz közel félmillió ember legalább napi 4 órát ül a tévé előtt.

  A válaszadók kétharmada nem marad magára a háztartási teendőkkel, jellemzően egy családtag, vagy rokon segít nekik az otthoni munkában. Takarítót egyáltalán nem szoktak fogadni az idősebbek, de az is ritka, hogy egy szomszédtól, vagy ismerőstől kérjenek segítséget. Az ötven felettiek 35 százalékának nincs ilyen segítsége - akár azért, mert nincs is rá szüksége, akár azért, mert nincs, aki segítsen nekik.

  A nyugdíjasok körében magasabb azoknak aránya, akik kapnak valamilyen segítséget, 31 százalékuk viszont maga küzd meg a háztartási teendőkkel.

  Kommentek:

  Top 16