• Élet

Magánorvoshoz járnak, de nem kötnek biztosítást

Tavaly mindössze 11 milliárd forint értékben kötöttek a magyarok betegségbiztosítást. Ebből pedig 3,6 milliárd forintot fizettek ki, vagy költöttek valamilyen szolgáltatásra.

A MediHelp International egészségügyi szolgáltató az MTI-ben közölt adatai szerint az összegbiztosítások - betegség esetén adott összeg fizetése - a leginkább elterjedtek, a kifizetés jelentős része pénzbeli, a megkapott összeget pedig a beteg akár hálapénzként is fizetheti. 

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint a számla nélkül fizetett szolgáltatásokkal és a hálapénzekkel együtt Magyarországon évente több mint 300 milliárd forintot költenek az emberek egészségügyi szolgáltatásokra, az állami mellett. Ebből 139 milliárd forintot a magánszolgáltatóknak, 144 milliárd forintot pedig egyéb, nagyrészt magán- és lakásrendelőkben fizetnek ki.

A Századvég Alapítvány felméréséből pedig az derül ki, hogy a magyarok 28 százaléka egészségbiztosítást kötne a közeljövőben és hajlandó lenne havonta néhány ezer forintot erre költeni, míg 48 százalékuk azt mondta, hogy biztosan nem fog ilyet kötni.

Top 0