• Külföld
Faktor

Szomorú évforduló: 10 éve hiába keresik a kis Maddie-t

10 éve homályban tapogatóznak a hatóságok Madeleine McCann eltűnésével kapcsolatban.

Fotó: Europress / AFP

Fotó: Europress / AFP

Madeleine McCann a világ egyik leghíresebb eltűnt gyereke: még 3 éves korában, 2007. május 3-án tűnt el a portugáliai Praia da Luz egyik apartmanjából: míg szülei vacsoráztak, a kislány ikertestvéreivel  szobájában aludt. Az elmúlt tíz évben számos elmélet született a kislány eltűnésével kapcsolatban, de mind a mai napig nem lehet tudni, mi történt azon az estén – mint ahogy azt sem, Maddie él-e még, vagy már rég halott…

Fotó: Europress / Melanie Maps - AFP

Fotó: Europress / Melanie Maps - AFP

Szexuális ragadozó áldozata lett?Részben a tragikus tizedik évfordulónak köszönhető, hogy a Scotland Yard és a portugál rendőrség minden eddiginél szorosabbra fűzi az együttműködését. A brit nyomozás 2011-ben kapott új lendületet, mikor az orvos szülők, Kate és Gerry McCann az akkori belügyminiszterhez, Theresa May-hez fordultak segítségért. A hatalmas forrásból létrehozott Grange Művelet célja Maddie megtalálása – élve vagy holtan.

A brit egység vezetője, Mark Rowley szerint a mai modern technológiának köszönhetően már könnyebb tisztázni, mi is történhetett tíz éve. Így derült ki az is, hogy az eltűnés idejében több szexuális ragadozó is tartózkodott a környéken, ezért azt sem lehet kizárni, hogy ők rabolták el a gyönyörű kislányt. Mivel a nyomozás még folyamatban van, Rowley nem akart a részletekbe bocsátkozni, de azt egyértelművé tette, hogy az egység legtöbb tagja most ezt a nyomot vizsgálja.

Egy korábbi nyomozó viszont nemrég azt mondta, valószínűleg egy gazdag család megrendelésére rabolták el Maddie-t – egy rá nagyon hasonlító fiatalt láttak egy marokkói benzinkút közelében.

A szülők (Fotó: Europress / Joe Giddens / Pool - AFP)

A szülők (Fotó: Europress / Joe Giddens / Pool - AFP)

Elméletből nem volt hiány...Nagyon sokáig az az elképzelés volt a legvalószínűbb, hogy a kislányt valójában meggyilkolták – méghozzá a saját szülei. Egy portugál autóban ugyanis Maddie vérnyomait találták meg, és a kocsit nem sokkal a kicsi eltűnése után bérelték a szülők. Végül azonban ártatlannak nyilvánították a házaspárt, és még a mai napig hisznek abban, hogy a kislány él.

Moita Flores bűnügyi nyomozó viszont már nem ilyen optimista: szerinte a kislány még a hotelben meghalt, valószínűleg a szüleit keresve eltévedt, és lezuhant. Szerinte a holttestet csak a hotel átépítésekor találhatnák meg. Mások is úgy gondolják, felesleges reményt táplálni: Maddie még a szobájában meghalt, holttestét pedig elrejtették.

2016 novemberében sokáig úgy tűnt, a kislány mégis megkerült: Róma utcáin egy Maddie-re nagyon hasonlító, angolul beszélő tinédzser hívta fel magára a figyelmet. Végül azonban kiderült, hogy egy svéd lányról van szó, aki Olaszországba ment tanulni, majd hirtelen megszakította a kapcsolatát a szüleivel. A fiatal Asperger-szindrómában szenved.

Őket is hiába keresikAz egyik legnagyobb port kavaró eset az ausztrál Beaumont-gyerekek eltűnése volt: a 9 éves Jane, a 7 éves Arnna és a 4 éves Grant egyedül ment el 1966-ban a házuktól pár percre fekvő strandra – és soha többé nem látták őket. Szemtanúk szerint egy szőke férfi fagyit vett nekik, majd elvezette őket. 51 év alatt nem sikerült egyik gyereknek sem a nyomára akadni.

Az eltűnt gyerekekhez való viszonyulást változtatta meg a New York-i Etan Patz eltűnése, aki iskolába menet tűnt el – a gyanú szerint a szomszédságban lakó szexuális ragadozó áldozata lett, bár a börtönben ülő férfi mindent tagad. A kisfiú képe volt az első, ami megjelent a tejesdobozokon, eltűnésének napját az Egyesült Államokban az eltűnt gyerekek nemzeti emléknapjává nyilvánították.

Kommentek:

Top 0