• Belföld
Faktor

Ide keverik a madárinfluenza miatt leölt állatokat

Nem elég, hogy a madárinfluenza az üzletekben hiányt okoz, a fertőzött állatoktól is csak nagyon körülményesen lehet megszabadulni.

Magyarországon tavaly év végén hirdettek állategészségügyi járványhelyzetet, miután megjelent a madárinfluenza H5N8-as törzse. Az elmúlt négy hónapban eddig 233 hazai állattartó telepen mutatták ki a betegség jelenlétét, több mint 3,2 millió állatot kellett leölni. A hazai baromfiágazatot március elejéig mintegy 7 milliárd forintos veszteség érte, melyből a kormány 3 milliárd forintot térített meg. Egyelőre csak a tenyésztők kártalanítása biztos, azonban a feldolgozó üzemek helyzete nem tisztázott - írja a Napi.hu.

Illusztráció.

Illusztráció.

A legkegyetlenebb módszert betiltottákMagyarország 2004-es uniós csatlakozása előtt a fertőzés miatt levágott beteg vagy azokkal egy közegben tartózkodó állatokat több módszerrel is leölték. Talán a legdrasztikusabb megoldás az volt, amikor úthengerrel lapították ki a baromfikat, de darálták és égették is őket. Az állatvédelmi törvények azóta tiltják ezeket.

Az elmúlt években a szén-dioxid-tartalmú gázkeverékkel altatják őket, ha nagyobb telepekről van szó. Kisebb üzemek esetében injekciót használnak.

Szigorú szabályok vannakA leölés hatósági állatorvos felügyeletével, és közreműködésével történik. A hatóságok rendelik a telepre az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. munkatársait, akik a fertőtlenítésről és a tetemek feldolgozásáról gondoskodnak. Az állami tulajdonú cég eleve annyi teherautót rendel a helyszínre, hogy az összes tetemet egyszerre elszállítsák. Így nincs lehetőség arra, hogy húsként felhasználhassák, forgalomba hozzák az egyedeket.

Az ATEV üzemeiben hőkezeléssel ártalmatlanítják az állományt. A fertőzött állattartó telepeket kitakarítják és fertőtlenítőszerekkel kezelik.

Illusztráció.

Illusztráció.

Takarmány lesz belőlükRégi városi legenda, hogy a járvány miatt leölt egyedekből forralás, főzés után kutyaeledel készül. Ilyen sosem történt, ugyanis a megölt állatok semmilyen módon nem hozhatók gazdasági forgalomba húsként. Bonyolult kémiai és fizikai eljárásokkal vonják ki belőlük a még hasznosítható anyagokat.

A járvány miatt leölt példányokat először hőkezelik - forró folyadékba és kamrába kerülhetnek. Általában centrifugálással leválasztják a zsírokat, majd szárítással és őrléssel fehérjelisztet készítenek a maradványokból. Így sok ásványi anyag - például kalcium, nitrátok, vas -, valamint aminosavak vonhatók ki a tetemekből.

Az így elkészült őrleményekben és kivonatokban nincsenek baktériumok vagy vírusok, de még gombaspórák sem. Biztonsággal adagolhatók állati takarmányokhoz, főként proteinpor készül belőlük a vágóhídra szánt marháknak, sertéseknek. Gyakoribb megoldás, hogy szerves trágyák vagy talajjavító szerek előállításához használják fel a készítményeket.

Kommentek:

Top 0