• Külföld
Faktor

Egyre több halálos áldozata van, a világ bármelyik pontjára eljuthat a madagaszkári betegség

Európa egyelőre nincs veszélyben, baj csak akkor lesz, ha a vírus mutálódik.

A pestisvírus.

A pestisvírus.

Rohamosan terjed, és már több mint 140 halálos áldozatot szedett a tüdőpestis-járvány Madagaszkáron. A tudósok attól tartanak, hogy a betegséget okozó baktérium mutálódhat, így egy gyógyíthatatlan, és megállíthatatlan járvány szabadulhat el.

Jelenleg tíz Afrikai országban van készültség az eddig csak Madagaszkár szigetén pusztító betegség miatt, a szakértők szerint azonban, a légi közlekedés miatt hamarosan a világ több pontján is megjelenhet a kór.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A betegséget ugyanaz a baktérium okozza, amelyik egyes becslések szerint 75 millió, mások szerint 200 millió embert pusztított el a XIV. század közepén. Európában, ahol a lakosság nagyjából 60 százalékát ölte meg, fekete halálnak hívták a ragályt. A különbség csak annyi, hogy míg a középkori járványt bolhák terjesztették, a mostani pestis köhögéssel, tüsszentéssel, vagy nyállal, emberről emberre is terjed.

    Dr. Paul Hunter, az East Anglia egyetem professzora azt mondja, ha a kór megjelenne Európában, jó eséllyel ugyanúgy történne minden, mint az Ebola-járvány esetében: lenne néhány elszigetelt eset, de a betegség nem tudna úgy elterjedni, mint Madagaszkáron. Mégis, mint minden kórokozó esetében, van esély a mutációra, amitől a betegség kezelhetetlenné válhat.

    A tüdőpestis régebb óta van jelen Madagaszkár civilizálatlanabb, vidéki részein, most azonban a két legnagyobb várost is megtámadta - írja a The Sun.

    Kommentek:

    Top 16