• Külföld

Macskajogi ügyvéd és 99 év börtön - így büntetik az állatkínzást

Régi vita, hogy az állatoknak vannak-e jogaik és érzéseik, vagy csak az emberek tulajdonai? A vita az utóbbi években eldőlni látszik. Egyre több helyen, egyre szigorúbban büntetik azt, ha valaki kínoz vagy rosszul tart egy állatot – ezekből a büntetésfajtákból válogatott az El País.

Fotó: Europress / Timothy Clary - AFP

Fotó: Europress / Timothy Clary - AFP

Néhány európai ország a polgári törvénykönyvében rögzítette, hogy az állatok olyan lények, amelyeknek vannak érzései – ezt az EU normatívái is tartalmazzák, mint ahogy azt is, hogy fel kell lépni a kínzásos esetek ellen. Arra azonban nincsen recept, hogy hogyan kell fellépni az állatkínzás ellen. Ezt minden ország máshogy szabályozza. Egyiptomban például pénzbüntetésre nem, viszont börtönre számíthat minden állatkínzó, míg Kolumbiában hatvan havi minimálbért kell fizetni ezért.

Magyarország: börtön állatkínzásértMagyarországon 1998 óta van érvényben állatvédelmi törvény, ami tiltja az állatkínzást. Ha valaki egy háziasított emlőst vagy emberre veszélyes állatot utcára tesz, akkor börtönbüntetést, pénzbírságot vagy közmunkára ítélést is kaphat, de ugyanígy bűncselekmény az állat maradandó károsodással járó kínzása, megölése. De állatkínzásért börtönre is ítéltek már valakit Magyarországon.

Fotó: Europress / Allison Joyce - Getty Images

Fotó: Europress / Allison Joyce - Getty Images

Egyesült Királyság: már 1902-ben tiltottakA britek voltak az elsők, akik az állatkínzást bűncselekménnyé nyilvánították. A kutyaviadalokat 1902-ben tiltották be, de már az 1820-as években is védték a lovak vagy a szarvasmarhák jogait. 1979-ben pedig az állatok Jóléti Tanácsa öt szabadságjogot fektetett le a házi- vagy haszonállatok tekintetében: garantálni kell az élelmezésüket, a kényelmüket, az egészségüket és a jólétüket, kínozni pedig tilos őket. Ez az öt szabadságjog lett később az EU-s rendelkezések alapja is.

Németország: az állatszexet is büntetikHa Németországban valaki ésszerű ok nélkül megöl egy gerinces állatot, akár három év börtönre is számíthat – akárcsak az, aki nagy fájdalmat és szenvedést okoz egy állatnak, vagy aki ismételten kínozza őket. Hollandiával és Dániával együtt pedig a németek voltak az elsők, akik azt is büntették, ha valaki állatokkal létesített szexuális kapcsolatot.

Fotó: Europress / Christopher Furlong - Getty Images

Fotó: Europress / Christopher Furlong - Getty Images

Svájc: a macskaféléknek saját ügyvédjük is vanAz egyik legteljesebb állatvédelmi jogrendszert Svájc dolgozta ki. Durva kínzás esetén például az állatoknak saját ügyvédet utal ki az állam – a büntetés pedig három év börtönig vagy 20000 svájci frank bírságig is terjedhet. Bűncselekménynek számít a súlyos gondatlanság, a molesztálás és az akár halálig terjedő kínzás minden állatfaj esetében, és a háziállatok lelövése. De ugyanígy tilos és büntetendő fájdalmat vagy szenvedést okozó módon reklámokban vagy filmekben szerepeltetni, veszélyes helyzetben hagyni, megcsonkítani vagy doppingszerekkel sporttevékenységekre ösztönözni az állatokat. A svájci alkotmány volt az első, amely az állatok méltóságát is védte.

Olaszország: az alkotmányban szerepel az állatok tisztelete1993 óta egy évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal sújtják azokat, akik megölnek vagy megcsonkítanak egy haszonállatot. A nem megfelelő állattartás minden fajtája bűncselekménynek számít Olaszországban – a szabályok külön kiemelik a macskák vagy madarak túl kicsi ketrecben való tartását, a kutyák nem megfelelő táplálását, valamint komoly büntetésre számíthat az is, aki nyáron autóba zárva hagyja a háziállatát. Érdekes, hogy még a kísérleti állatok is védelmet élveznek. Az alkotmány pedig az állatok tiszteletét úgy rögzíti, mint az emberi élet egyik elemét.

Fotó: Europress / Paul Fahy - Getty Images

Fotó: Europress / Paul Fahy - Getty Images

USA: 99 év börtöntAz Egyesült Államokban nem beszélhetünk egységes állatvédelmi szabályokról, mivel minden állam maga alakítja ki a védelmi és büntetési rendszerét a kérdésben. New Yorkban például alapvetően egy évig terjedő börtönnel vagy ezer dolláros bírsággal sújtják azokat, akik kínozzák, rosszul tartják, nem etetik vagy megölik az állatokat, de ez a bírság felkúszhat ötezer dollárig vagy öt év börtönbüntetésig is, a kínzás mértéke és hossza alapján. Alabamában a legszigorúbbak a törvények: egy hetvenöt rendbeli állatkínzás esetén 99 év börtönt szabtak ki az elkövetőre. Az államok többségében pedig az állatokon elkövetett szexuális visszaélést ugyanolyan bűnnek tekintik, mint ha emberek lettek volna az áldozatok.

Ausztrália: a majmoknak is vannak jogaikA brit jogrendet megöröklő szigetországban szintén súlyos bűncselekmény a háziállatok szándékos elhagyása: akár öt év börtönig vagy 100 ezer  dollár pénzbüntetésig is terjedhet a retorzió. Több ausztrál államban a kedvtelésből tartott háziállatokra külön törvények is érvényesek. Állatvilági sajátosságaiból fakadóan az ország Új-Zélanddal egyetemben kiemelt figyelmet fordít a vadon élő állatokra is, több majomfajtának is élethez és szabadsághoz való jogot biztosítanak.

Top 0