• Külföld
Faktor

Macedónia beengedett 300 migránst

Macedónia szombat délután meglepetésre megnyitotta határát a görög oldalon várakozó iraki és szíriai migránsok előtt, akik közül 300-nak lehetővé tette a belépést az országba.

A macedón hatóságok közölték, hogy legfeljebb 350 embert engednek be.

Macedónia csütörtök éjjel óta az összes migráns előtt lezárta határát, felbőszítve ezzel a görög kormányt. A macedón hatóságok ismételten arra hivatkoztak, hogy csak lassítják a migránsáradatot, követve a balkáni útvonalon fekvő többi ország eljárását.

Szombaton a macedón-görög határ görög oldalán kétszer is mintegy félezer migráns tüntetett, követelve a határ megnyitását. A tüntetések békések voltak, de a hangulat a migránsok között rendkívül feszült, azzal fenyegetőznek, ha nem változik a helyzet, ledöntik a határkerítést.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A görög rendőrség szerint a macedón határ lezárása miatt mintegy hatezer migráns torlódott fel egy közeli sátortáborban az esős időben, 17 kilométerrel arrébb pedig, egy benzinkútnál további 500 migráns táborozik, várva, hogy továbbutazhasson.

    Athénben mintegy 300-an tüntettek az osztrák nagykövetség előtt, követelve a menekültek zavartalan átengedését. A balkáni útvonalon zajló migrációt Ausztriának az a döntése lassította le, hogy csak meghatározott számú menekültet enged be naponta. Az osztrák intézkedés feszültté tette Bécs és Athén viszonyát.

    Top 16