• Külföld
Faktor

Macedónia a határon rekedt migránsok elhelyezésére szólítja fel a görög kormányt

Macedónia külügyminisztere felszólította a szomszédos Görögországot, hogy vigye el a határról és befogadóközpontokban helyezze el a határ görög oldalán rekedt migránsok ezreit.

Nikola Poposki külügyminiszter szerint így lehetne "humánus és biztonságos elbánásban" részesíteni az ott rekedt migránsokat, szemben azzal, ahogy most sátrakban tartják őket néhány száz méterre a határtól.

Fotó: Europress-Anadolu Agency GettyImages

Fotó: Europress-Anadolu Agency GettyImages

"Ez tényleg nem megoldás - mondta Poposki a sátorvárosról. - Ha tényleg érdekel valakit, hogy mi történik ezekkel az emberekkel, úgy olyan befogadóközpontokban kell őket elhelyezni, amelyek alkalmasak nagy számú ember ellátására."

EZT IS AJÁNLJUK:

    A görög-macedón határ idomeni átkelőjének közelében napok óta legalább tízezer szíriai és iraki migráns várakozik egy hivatalos menedékhelyen és a földeken felállított, végeláthatatlan sátorvárosban.

    Az Európába irányuló tömeges migráció balkáni útvonalán Macedóniától északnyugatra fekvő országok korlátozásai miatt Macedónia csak apránként engedi tovább a hozzá érkező menekülteket. A görög rendőrség közlése szerint csütörtökön reggel 6-tól este 6-ig 130 ember léphette át a határt.

    Poposki szorosabb együttműködést szorgalmazott Görögországgal, "hogy elkerülhető legyen bármiféle drámai fejlemény". A macedón politikus szerint elkerülhetetlen, hogy a migráció célországai tovább szigorítsák a migránsok befogadását, ami szükségszerűen hatással lesz a macedón területre beengedett menekültek napi kvótájára.

    Előzőleg a nap folyamán Joannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter görög polgármesterekkel tárgyalt szerte az országból az érkező migránstömegek elhelyezéséről. "Számolnunk kell azzal az eshetőséggel is, hogy (Macedónia teljesen) lezárja a határt. Amíg ez így lesz, és amíg nem indul el az európai migránsáthelyezési és letelepítési program, addig ezek az emberek nálunk lesznek" - mondta Muzalasz. A görög egészségügyi és az oktatásügyi miniszter is tartott rendkívüli tanácskozást arról, hogyan tudnák ellátni a hirtelen feltorlódó migránstömeget, és oktatást biztosítani a gyerekeknek, akik a menekültek egyharmadát teszik ki. Nikosz Kociasz külügyminiszter szerint az ország el tud látni ideiglenesen 150 ezer menekültet - írta az MTI.

    Top 16