• Élet
Kiscsatári Ferenc

Ma van az Origami Világnapok első napja

Ma van az Origami Világnapok első napja. A papírhajtogatást 2010 óta Magyarországon is ünneplik.

A világnapokat az Egyesült Államokban hirdették meg először. Minden évben október 24-én kezdődik és november 11-éig tart. Ebben a két és fél hétben az origamisok világszerte azért hajtogatják a művészi papírfigurákat, hogy örömet szerezzenek velük a körülöttük élő embereknek.

Papírból hajtogatott varázslat

Foto: Wikimedia

Papírból hajtogatott varázslat Foto: Wikimedia

EZT IS AJÁNLJUK:

  Azért ma kezdődnek a világnapok, mert 1898-ban ezen a napon született Lillian Oppenheimer, aki az első origami csoportot megalakította Amerikában. A magyar származású nő az agyhártyagyulladásban szenvedő kislányának, Mollynak kezdett el papírfigurákat hajtogatni.

  Aztán észrevette, hogy a hajtogatott állatkák, virágok mindenkit teljesen elbűvölnek, aki csak meglátja őket. Lillian Oppenheimer az ötvenes években nyilvánosan is elkezdte terjeszteni az origamizást.

  „Talán csak a japánoknak jár ez a boldogság”– mondta, amikor megalapította az Amerikai Origami Központot – idézte halálakor a New York Times. Oppenheimernek három fia is született, talán nem véletlen, hogy mindhárman neves matematikusok lettek.

  Szaszaki Szadako szobra Hirosimában - Fotó: Wikimedia Commons

  Szaszaki Szadako szobra Hirosimában - Fotó: Wikimedia Commons

  Szadako szomorú történeteAz Origami Világnapok utolsó napja, november 11-e Japánban az Origami Napja. Ez a nap Szaszaki Szadakóhoz kötődik. Ő 1943-ban született Hirosimában. Kétéves korában dobták le az amerikaiak az atombombát a városra. A kislánynál 1954-ben állapítottak meg leukémiát. Ekkor hallott arról a régi japán legendáról, hogy aki 1000 darut meghajtogat, annak az istenek teljesítik egy kívánságát.

  Szadako minden keze ügyébe kerülő papírból hajtogatott, képeslapokból, gyógyszeres dobozokból is. Úgy tartják, hogy amikor egy évvel később meghalt, 644 daruval volt készen. A többit a barátai a temetésére hajtogatták meg neki. A Hirosimai Emlékmúzeum szerint azonban 1955 augusztusára mind az 1000 daruval elkészült a kislány.

  A videó lépésről-lépésre megmutatja, hogyan lehet rózsát hajtogatni:

  Top 16