• Tech
MTI

Ma van a kutatók éjszakája: 2000 programmal várják az érdeklődőket

2000 program várja az érdeklődőket a tizedik Kutatók éjszakáján. Országszerte 41 városban, 150-nél is több helyszínen válogathatnak a látogatók. A rendezvény továbbra is ingyenes, és a szervezők célja sem változott:  minél közelebb hozni a természettudományokat az emberekhez.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 99 programmal készülnek. A fő témák a hídépítés, a mobilalkalmazások fejlesztése és az atomenergia lesznek.  A Semmelweis Egyetem kinyitja a bonctermet is, ezen kívül pedig eljátszott betegjogi perrel várja az érdeklődőket.

Rekordkísérletre is készülnek. A cél, hogy legalább 500 újrahasznosított anyagból készült robot rajzoljon egyszerre. Ezek a robotok nem tudnak rajzolni, viszont az őket irányító program szerint firkálni igen. Miskolcon a 70-es és 80-as évek számítógépes játékaival, Szegeden pedig a baktériumok és algák világával ismerkedhetnek a látogatók. A Szent István Egyetemen Gödöllőn globális falu, Rubik-kocka show és éjszakai nyelvvizsga vár az érdeklődőkre.

A Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi tanszékein a hőfénykép-készítéstől a fénycsapdázáson át, a sejtek és szövetek mikroszkópos megfigyelésén keresztül a frontérzékenységi tesztek készítéséig sok mindenbe bekapcsolódhatnak a látogatók. A Pécsi Tudományegyetemen kalandtúra lesz a botanikus kertben, bemutatják, mi a titka az eco-autóknak, és modellezett magyarországi földrengést is bemutatnak. A Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetében bemutatnak egy a nácik által használt Enigma rejtjelezőgépet.

A Debreceni Egyetem szabaduló játékra hív, melyet Umberto Eco A rózsa neve című regénye nyomán állítottak össze, és bemutatják a rovarok személyiségét kutató vizsgálatokat is.  

Top 0