• Külföld

Ma tovább egyezkedik az EU és Törökország a menekültek ügyében

A migrációs válság megoldása és ezzel összefüggésben az EU-török megállapodás elfogadása áll a csütörtök délután kezdődő kétnapos uniós csúcsértekezlet középpontjában.

Az EU-tagországok állam- és kormányfőinek célja a migrációs beáramlás megállítása. A találkozón az uniós vezetők folytatják az egyeztetést az Ahmet Davutoglu török kormányfő által március 7-én váratlanul előterjesztett javaslatokról.

Törökország további pénzügyi támogatást kért az uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben. A törökök ezért cserébe visszafogadnák az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. A török miniszterelnök pénteken csatlakozik az európai vezetőkhöz az EU és Törökország közötti együttműködéssel foglalkozó munkaülés keretei között. A csúcstalálkozón minden bizonnyal megerősítik, hogy - a tengeri határok sajátosságainak figyelembe vétele mellett - el kell érni azt, hogy a schengeni térség valamennyi tagja teljes körűen alkalmazza az uniós határellenőrzési előírásokat.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16