• Külföld

Ma már az interneten is ki lehet képezni egy terroristát

Mindenkinél más a folyamata a radikalizálódásnak, de manapság az internet segítségével is ki lehet képezni terroristává embereket - ezt mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1-en.

Kaiser Ferenc elmondta: az Európában élő bevándorlók radikalizálódása általában marginalizálódással indul: az ilyen ember már nem érzi magát arabnak, az iszlám kultúra részének, hiszen nem ott született, ugyanakkor európainak sem érzi magát.

Illusztráció. Fotó: Europress / Ho / IS Raqqa - AFP

Illusztráció. Fotó: Europress / Ho / IS Raqqa - AFP

Ebben a „légüres térben" általában a börtönben kerülnek közel először a radikálisokhoz, bár manapság erre jobban figyelnek a börtönökben. Mégis sok tanulmány szól arról, hogy korábban, különösen Nyugat Európában - Franciaországban, az Egyesült Királyságban és sok más országban - a börtönökben radikalizálódtak a fiatalok, onnan mentek egy közel-keleti államba, ahol befejezték a kiképzésüket.

Kaiser szerint viszont ma már a radikalizálódáshoz ez a közel-keleti „lépcső" sem szükséges, helyben lezajlik az egész, az internet segítségével is ki lehet képezni terroristává az embereket – írja az MTI.

Top 0