• Külföld

Ma kiderül, mekkora büntetést kap a 94 éves auschwitzi SS őr

Az utolsó Holokauszt-perek egyikében születhet ma ítélet Németországban. A 94 éves Reinhold Hanninget azzal vádolják, hogy SS-őrként 170 000 ember meggyilkolásában vett részt.

A mostani Holokauszt-per a 94 éves nyugdíjas Reinhold Hanning ellen folyik, aki 1943 és 1944 között SS-őrként részt vett 170 000 ember meggyilkolásában. A férfi tagadta a bűnrészességét és bocsánatot kért. Ám a tárgyalássorozaton több túlélőt is meghallgattak, akik mind azt mondták, olyan borzalmakat éltek át, amire nincs bocsánat.

A 91 éves Justin Sonder túlélőazt mondta, hogy két napon át tartott az utazás egy kivilágítatlan és levegőtlen vagonban, amiben állati bűz volt, ugyanis volt egy vödör a szükségleteiknek elvégzéséhez, ami nagyon gyorsan betelt. „A gyerekek sírtak az anyjuk után, a nők sírtak a férjük után. A saját identitásunkat már a rámpáknál elvesztettük.” Megerősítette mindazt, amikről már más túlélők is beszámoltak. Például, hogy egy SS-tiszt egy képeslapot nyomott a kezükbe, amit a következő szöveggel kellett hazaküldeniük: „rendben megérkeztem a monowitz-i munkatárborba.” 

Sonder azt mondta: „ha Auschwitzban három vagy négy hónapot túléltél, akkor már a régi „öreg” foglyok közé tartoztál.”

Az Auschwitzban átélt borzalmakról különböző képek erősen megmaradtak benne: például ahogy minden délután jött egy tehergépkocsi agyonlőtt, megölt, összetört emberek testeivel. Ahogy a foglyoknak egész éjszakán át állniuk kellett, amikor az Appell-nél (sorakozó, létszámellenőrzés) a számok nem stimmeltek. Ahogy az SS sportot űzött abból, hogy kimerült foglyokat riasztott fel álmukból. Erősen megmaradt benne egy hatvanas éveiben járó görög férfi képe is, akit 1944 októberében felakasztottak, mert egy légiriadó alatt egy szelet kenyeret lopott. „Az egyik szava az volt, ami számos nyelvben ugyanazt jelenti: Mama” – mondta Sonder.

A 94 éves férfi ügyében ma születhet ítélet - írja a BBC.

Kommentek:

Top 0