• Politika

Ma kiderül, hogy milyen ítéletet kap Biszku Béla

Ma ítélet várható Biszku Béla ügyében. Az ügyész életfogytig tartó szabadságvesztést kért, a háborús bűntettel vádolt Biszkura.

A vád szerint a most 94 éves Biszku Béla a forradalom leverése után részt vett annak a karhatalomnak a megszervezésében és irányításában, ami halálos sortüzeket adott le fegyvertelenül demonstrálókra.

Biszku a büntetőperben részletes vallomást nem tett, de bűnösségét tagadta. A tárgyalásokra tolószékben érkezett, idős nőrokonai támogatták. Az előző eljárásban, 2014 májusában első fokon a törvényszék öt és fél év szabadságvesztésre ítélte Biszku Bélát felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel és bűnpártolással megvalósított háborús bűntett miatt. A büntetőper fellebbezések miatt másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblára került, amely idén júniusban megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és az eljárás megismétlését rendelte el. A soron kívül lefolytatott új elsőfokú eljárásban decemberben a perbeszédek során az ügyész életfogytiglani szabadságvesztést kért, a védelem részben az eljárás megszüntetését elévülés miatt, részben pedig felmentést.    

Top 0