• Sport
Faktor

Ma kezdődik az olimpiai selejtező a magyar hokisoknak

Ma este fél nyolckor Litvánia ellen kezdi meg az olimpiai selejtezősorozatot a magyar jégkorong-válogatott. Ha megnyeri a csoportját, akkor még egy kör vár a csapatra szeptemberben.

Sofron István (Fotó: MJSZ)

Sofron István (Fotó: MJSZ)

A csütörtöktől vasárnapig tartó esemény ugyanis még csak egy előselejtező, Budapesten kívül még Olaszországban és Japánban is rendeznek majd meccseket. A három csoportelső szeptember elseje és negyedike között harcolhatja ki a 2018-as dél-koreai téli olimpián való részvételt (Kanada, Oroszország, Svédország, Finnország, az Egyesült Államok, Csehország, Svájc, Szlovákia és Dél-Korea, utóbbi rendezőként biztosan ott lesz az olimpián). Továbbjutás esetén a magyarok valószínűleg Rigába utaznak, ahol Lettország, Németország és Ausztria lesz az ellenfél.

Magosi Bálint, Orbán Attila, Varga Arnold és Sebők Balázs sérülés miatt nem játszhat, utóbbinak a kedd délelőtti edzésen szakadt be a belső térszalagja. Az utolsó keretszűkítésnél végül Bálizs Bence (ő a vésztartalék) és Könczei Áron esett ki. Sebők sérülése miatt visszakerült a csapatba Galló Vilmos.

A magyar válogatott kerete

Kapusok (2): Hetényi Zoltán, Rajna Miklós (Fehérvár AV19)

„Két házon belüli edzőmeccsel kezdtünk a táborban – mondta Gary Clark kapusedző. – Mindannyian élesnek tűntek. Ugyan a Fehérvár szerepel magasabb színvonalú bajnokságban, a volánosok élnek meg nehezebb évadot. Ugyanakkor azt gondolom, három igen stabil kapusunk van.”

Védők (7): Gőz Balázs (DVTK-Jegesmedvék), Kiss Dániel (Újpest), Mestyán István, Pozsgai Tamás, Stipsicz Bence (MAC), Szirányi Bence (Fehérvár), Vas Márton (Fassa, olasz)

Tokaji Viktor visszavonult a válogatottól, amelyet azóta is edzőként segít. Orbán és Varga sérülése után csak kilenc védővel kezdődött a táborozás, végül heten maradtak meg a keretszűkítések után.

„A hátvédeink jól teljesítenek majd – mondta Tokaji Viktor. – Jó elegyünk van rutinos játékosokból, akik megjártak sok világbajnokságot, illetve fiatalokból. A védelem rendben lesz: egyensúlyban van a tapasztalatunk és az energiánk. Még jobb lesz a helyzetünk, ha azokból is válogathatunk majd, akik most hiányoznak.”

Csatárok (13): Frank Banham, Bartalis István, Benk András, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Nagy Gergő, Andrew Sarauer, Vincze Péter (Fehérvár), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Hári János (Leksand, svéd), Nagy Krisztián (MAC), Sofron István (Klagenfurt, osztrák), Vas János (Slavia Praha, cseh)

Sebők sérülésével nyilván nem lehetett számolni, Magosi hiányában pedig az lesz a kérdés, hogy ki játszik majd a negyedik sorban Benk András és Nagy Krisztián mellett (ha nem bontja meg ezt a párost a szövetségi kapitány, Rick Chernomaz).

„Nagyon sok jó csatárunk van, ami azt jelenti, hogy olyanok is kimaradtak a keretből, akik képességeik alapján beférhetnének – mondta a játékosként centert játszó Majoross Gergely. – Ahhoz a szinthez, amelyen ezen a tornán játszanunk kell, a támadóink képességei megfelelőek. Amilyen kevés ideig tudtunk együtt készülni, nem tudtunk minden apróságot átismételni, de az elmúlt években ugyanazt a rendszert játszottuk, ez tehát nem okozhat gondot.”

„Dobj egy macit” idén is

A Magyar Jégkorong Szövetség évek óta megszervezi egy-egy válogatott találkozó során a “macireptetést”. A legutóbbi évekhez hasonlóan, idén is a mérkőzést követően repülhetnek plüssfigurák. A selejtező tornán az IIHF által engedélyezett mérkőzés a február 11-i Magyarország–Litvánia meccs lesz, ennek a lefújásakor, de csakis a dudaszó után repülhetnek a macik. Az összegyűlő plüssállatokat később az A-csoportos magyar férfi felnőtt válogatott tagjai beteg gyermekekhez viszik majd el.

Biztonsági információ

A novemberben Párizsban történt terrorcselekmények nyomán Magyarországon is szigorodtak a beléptetési szabályok. A Papp László Budapest Sportaréna tájékoztatója szerint “az Arénába történő belépéskor szigorodik az ellenőrzés, csomag-és ruházat átvizsgálás is történhet. Kérjük Önöket, hogy az elkövetkező rendezvényeinkre az eddig megszokottnál korábban érkezzenek, és ne hozzanak magukkal nagyméretű táskákat, csomagokat! Továbbra is tilos behozni az Arénába flakonos italokat, fémtárgyakat, szúró és vágóeszközöket. Az intézkedés lassítani fogja a beléptetést, ezért türelmüket kérjük, de mindannyiunk érdeke a kockázatok lehetőség szerinti csökkentése. Hasonló ellenőrzésre kell felkészülniük az Aréna Parkolóházába történő behajtáskor, ahol csomagtér ellenőrzés is lehet. (…) Egy ideig rendőrségi jelenlét is várható rendezvényeinken, mely szintén a megelőzés – így mindannyiunk – érdekében történik. Megértésüket és együttműködésüket köszönjük és a történtek ellenére kívánunk Önöknek nagyon kellemes szórakozást eseményeinken!

A beléptetés során tehát alaposabb, több időt igénylő átvizsgálásra kell számítani, ezért arra kérjük a szurkolókat, hogy a szokásosnál korábban érkezzenek a BS-hez.”

A bérletesek is napi karszalagot kapnak, tehát egy bérlettel különböző napokon más is bemehet, de napon belül nem konvertálható.

OLIMPIAI SELEJTEZŐ TORNA

Időpont: 2016. február 11–14.

Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna

A PROGRAM

2016. február 11., csütörtök

16.00:  Lengyelország–Észtország

19.30:  Litvánia–MAGYARORSZÁG

2016. február 12., péntek

14.30:  Lengyelország–Litvánia

18.00:  MAGYARORSZÁG–Észtország

2016. február 13., szombat

Szünnap

2016. február 14., vasárnap

14.30:  Észtország–Litvánia

18.00:  MAGYARORSZÁG–Lengyelország

A STÁB

Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz

Edző: Majoross Gergely, Sille Tamás, Tokaji Viktor

Vendégedző: Mayer Péter, Jukka Kontsas

Kapusedző: Gary Clark

Erőnléti edző: Puskás Sándor

Általános igazgató: Nagy Attila

Csapatvezető: Imre Lajos

Orvos: Majzik Ernő

Gyúró: Bagonya Imre, Sashalmi Tamás

Felszerelés-menedzser: Nagy József

Top 0