• Belföld

Ma is nagyon hideg lesz és újra eshet a hó

A hétfői dermesztő hideg után ma egyszerűen csak nagyon hideg van. Reggel mínusz öt fok volt és az előrejelzések szerint délután sem lesz sokkal melegebb. Ráadásul valószínűleg ma is több helyen esik majd a hó. Akkor pedig az utakon a tegnapihoz hasonló káosz alakulhat ki, vagyis főbb utakon illetve a nagy városokban lépésben lehet csak haladni.

A tegnap reggeli mínusz nyolc fok után ma reggel valamennyivel melegebb volt reggel. Mínusz öt fok volt az országban a legtöbb helyen.

Fotó: Sulyok László

Fotó: Sulyok László

Az autósoknak leginkább reggel a jégkaparással kellett megküzdeniük. Minden autónak jeges volt az ablaka, így elindulni sem volt könnyű.

Miután azonban tegnap több órán keresztül esett a hó, a legtöbb helyen nagyon csúszóssá váltak az utak. Ráadásul az időkép előrejelzése szerint ma is többször eshet, így az autósok a következő napokban sem számíthatnak túl sok jóra.

Tegnap például Budapesten gyakorlatilag megbénult a közlekedés. Alig lehetett autóval haladni. Egy normál körülmények között tíz percig tartó utat, több, mint egy óra alatt lehetett megtenni.

Ahogy a gyalogosoknak sem könnyű. Több járdaszakasz gyakorlatilag életveszélyes, mert tiszta jég. Pont ezért ilyenkor jelentősen nő az úgynevezett eleséses balesetek száma. És ahogy tegnap a Faktor is megírta ezzel együtt a combnyak törések száma.

A Gellért hegyet a Duna felőli oldalról a lépcsőn gyakorlatilag lehetetlen megközelíteni. A hó alatt ugyanis két-három centis jégtakaró van. Igaz, ahogy az fotónkon is látszik, többen azért megpróbálkoztak vele.

Tegnap nyolcvan úgynevezett "célgép" dolgozott a fővárosban - ezt már a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivője mondja. Dorogi Gabriella azt is hozzá teszi, hogy hétfő este kilenc órára a főbb utakat már meg tudták tisztítani. Azt mondja, ilyen időjárásban Budapesten először a bevezető utakat, a hidak, kórházak illetve a repülőtér felé vezető utakat tisztítják.

A többi út csak ezután következik. A legnagyobb nehézséget hétfőn egyébként nem a hó jelentette, hanem a nagy hideg. Minél hidegebb van ugyanis annál lassabban hat a só amit szórnak. Vagyis annál később kezd olvadni a megfagyott jég. Így több helyen még azután is nagyon nehéz volt autózni, hogy ott már jártak.

Pont ezért a szóvivő azt tanácsolja, hogy ma is mindenki nagyon óvatosan vezessen. Napközben is 72 speciális autóval tisztítják majd az utakat, de így is lehetnek olyan – főleg kisebb utcák -, ahová nem jutnak el.

A járdákat az elmúlt órákban 150 hómunkás takarította. Nappalra azonban már egyet sem hívtak be.

Mára egyébként ónos esőre számítanak, illetve arra, hogy újra nagyon csúszósak lesznek az utak.

Top 0