• Belföld
Faktor

Ezeknek az ajándékoknak örülnek a ballagó diákok

Több általános iskolában az utolsó tanítási napon, azaz ma ballagnak el a nyolcadikos gyerekek. A tantermeket és a folyosókat már feldíszítették a kisebb gyerekek, a nyolcadikosok meg úgy csinálnak, mintha nem is izgulnának, és egy kicsit sem lennének szomorúak, hogy el kell menni a világ legszuperebb iskolájából, ahol annyi, de annyi minden történt...

Délután öt órakor elindulnak a ballagók, hogy sorra járják a tantermeket, és elbúcsúzzanak a szeretett iskolájuktól. Nyolc év alatt sokszor szidták a sulit, és alig várták, hogy vége legyen, de mire eljön az utolsó nap, valahogy nem lehet már haragudni a tanárra, aki szigorú volt, és az a "rengeteg szenvedés" is elhalványul. Egy korszaknak vége, és nem szégyen, ha egy-két könnycsepp kicsordul. Hiszen a tanárok is sírnak.

Elengedni, tovább menni...
Illusztráció: Youtube

Elengedni, tovább menni... Illusztráció: Youtube

Az igazgató aztán hosszú beszédet mond a felelősségről, a nagybetűs életről és arról, hogy milyen fontos a tanulás, ami igaz is, de ez az a rész, ahol az emelkedett hangulat többnyire unalomba fordul: "jaj, de szorít a cipő, szemembe süt a nap is, mikor lesz már vége?" Még szerencse, hogy az iskolai ünnepség után családi összejövetel következik.

Ha a gyerekeket megkérdezik, mit szeretnének kapni ajándékba ballagásra, legtöbben pénzt kérnek. Van, aki felháborodik ezen, de valójában nincs benne semmi kivetni való. Lehet, hogy a gyerek gyűjt valamire, vagy jól jön majd neki a pénz nyaraláskor az iskolai táborban. Kb. 5-10 ezer forintot szokott kapni egy 14 éves, de ahol nagyon jól állnak a szülők anyagilag, ennél többet is adnak.

Ahol nem szeretnek pénzt adni, gyakran kap valamilyen ékszert a gyerek, ezüst vagy arany karkötőt, nyakláncot, egy másik rokon pedig medált vesz hozzá. Jó ballagási ajándék a ruha, a cipő, könyv.  Rengeteg gyerek szeretne okostelefont, tabletet vagy laptopot kapni, de ezeket a drága dolgokat sok szülő csak akkor veszi meg, ha jó lesz a bizonyítvány.

Az alábbi zenés videót két éve készítette egy nyolcadikos osztály. Valószínűleg ők lepték meg a felnőtteket:

Amikor ajándékot választunk, érdemes azon is eltöprengeni, hogy milyen hobbija van a gyereknek, mit szeretne csinálni avakáció alatt. Nagyon örülnek a tinik a sporteszközöknek, hangszereknek, művészkedéshez szükséges kellékeknek, vagy egy koncertjegynek a kedvenc zenekaruk fellépésére.

Számtalan olyan család van, ahol nem divat az ajándékozás, de egy hangulatos ünnepi vacsorával mégis emlékezetessé tudják tenni a nagy napot.

A középiskolások ballagásáról itt olvashat, arról pedig, hogy a tanárok megbuktatták a kormányt, itt.

Kommentek:

Top 0