• Kultúra

Ma adják át a Cézar-díjat, a Saul fia is esélyes

Ma este adják át Párizsban a César-díjakat, a legrangosabb francia filmdíjra az idegen nyelvű filmek kategóriájában a Saul fia is esélyes.

Nemes Jeles László alkotása, Alejandro González Inárritu Franciaországban csak tavaly bemutatott Oscar-díjas filmje, a Birdman avagy a mellőzés meglepő ereje, Dzsafár Panahi iráni rendező Arany Medve-díjas alkotása, a Taxi Teherán, továbbá Paolo Sorrentino Ifjúság című filmjével versenyez a Cézár-díjért.

A francia filmdíjra a legtöbb, 11-11 jelölést a Marguerite - A tökéletlen hang és a Trois souvenirs de ma jeunesse (Három emlék a fiatalságomból) kapta januárban. A két alkotás a kilenc jelölést gyűjtő Mustang című filmmel együtt a legjobb film díjáért is verseng. A színészi kategóriákban olyan sztárok között dől el a küzdelem, mint Catherine Deneuve és Isabelle Huppert vagy Vincent Cassel és Gérard Depardieu. A rendezői mezőnyben Jacques Audiard, Stéphane Brizé, Xavier Giannoli, Maiwenn, Deniz Gamze Ergüven, Emmanuelle Bercot és Arnaud Desplechin esélyes a trófeára. A César-díjakat 41. alkalommal 22 kategóriában adják át a párizsi Chatelet Színházban. Az eseményen Michael Douglast életműdíjjal tüntetik ki.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16