• Tudomány
Faktor

Új kezelést fejlesztettek ki: a lyukas fog önmagát foltozza be

Egy új kutatási eredménynek köszönhetően lehet, hogy már nem kell sokat várni arra, hogy elfelejtsük a fogak tömését. Az új kezeléssel ugyanis a fogak természetes regenerálódással képesek megújulni.

Kifejlesztettek egy új kezelést, amelynek köszönhetően már nem csak fúrással és töméssel lehet segíteni a lyukas fogakon, ez a terápia ugyanis a fogak természetes regenerálódásán alapszik, képes megjavítani az apróbb sérüléseket – írja az Index.

Illusztráció

Illusztráció

A természetes folyamat ugyan csak a nagyon kicsi sérüléseket tudja helyreállítani, azonban a kutatók felfedezték, hogy az Alzheimer gyógyításához használt gyógyszerek egyikével képesek beindítani egy olyan folyamatot, amely a nagyobb lyukakat is helyre tudja hozni.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Paul Sharpe, a King’s College London professzora egereken végzett kísérletet: az állatok fogainak sérült részeibe egy orvossággal teli szivacsot helyeztek el, aminek hatására a fog képes volt a teljes megújulásra. Ez a módszer sokkal jobb, mint a hagyományos fúrás és tömés, mert a tömőanyagok használatával a fogak gyengülnek.

    Mivel a fogtömés szinte minden embert érint a világon, a kutatók egy egyszerű és olcsó módszert akartak kifejleszteni. A terápia azonban nem zárja ki teljesen a fogorvosi fúró használatát, ugyanis az elhalt részek eltávolítása a regenerálódás folyamatánál is fontos.

    Az egyelőre még kérdés, vajon az embereknél is ugyanúgy fog-e működni a módszer, mint az egereknél, hiszen nekünk sokkal nagyobbak a fogaink. A kutatócsoport most patkányokkal kísérletezik, amiknek négyszer akkora fogaik vannak, mint az egereknek. Ha sikeres eredményeket kapnak, akkor elkezdődhetnek a klinikai tesztelések is.

    Kommentek:

    Top 16