• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Luxusvécét építettek a hercegnőnek, egyszer fogja használni

A thaiföldi hercegnő Kambodzsa egyik legszegényebb tartományába látogat, mégis 40 ezer dollárt (10 millió forintot) költöttek egy légkondicionált vécére.

A luxusvécé természetvédelmi területen, egy tó mellett épül, ahol Maha Chakri Sirindhorn hercegnő háromnapos látogatásának első, pihenő szakaszát tölti.

Az ezüst korlátokkal, fehérre meszelt lépcsőkkel és fehér cseréptetővel felszerelt, nyolc négyzetméteres épületet 19 nap alatt építette fel egy thaiföldi cég.

A vécét kizárólag a hercegnő használhatja egynapos látogatása alatt. Amikor elutazik, a vécét lebontják.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A helyi illetékesek szerint a 40 ezer dollár nem nagy összeg ahhoz képest, mennyien dolgoztak a vécén és hogy minden szükséges anyagot Thaiföldről, Bankokból hozattak.

  A hercegnő 2011-ben. (Fotó: wikipedia)

  A hercegnő 2011-ben. (Fotó: wikipedia)

  Az építtető egy helyi újságnak azt mondta, a helyiek használhatnák irodaként a vécét a hercegnő távozása után. Arra is reagált, hogy ennyit költöttek egy egyszer használatos építményre: „ha van egy királyod – hát, az átlagemberek nem használhatják a király vécéjét.”

  A kevés lakosú Ratanakkiri tartományban főleg földművesek, fakitermelők és bányászok laknak. Ez Kambodzsa egyik legelmaradottabb tartománya. A kambodzsai vidékfejlesztő csoport vezetője szerint a hercegnő vécéje 130-szor annyiba került, mint egy átlagos nyilvános vécé. Szerinte a thaiföldieknek 1-2 ezer dollárból kellett volna egy jó mosdót felépíteniük, a többit pedig a helyi közösségnek és a falvaknak adniuk.

  Miután megpihent a tónál, a hercegnő átad egy egészségközpontot a tartományban, meglátogat néhány általános iskolát, felavat egy új technológiai intézetet és találkozik Norodom Sihamoni királlyal.

  Egy Thaifölddel foglalkozó újságíró szerint a vécé költségei rácáfolnak a thaiföldi királyság egyszerűségről és humanitárius tevékenységről szóló propagandájára. Szerinte a tóparti vécé támadás a kambodzsai emberek ellen, akik közül sokan nem is férnek hozzá a modern higiéniához – írja az Independent.

  Top 16