• Külföld
Faktor

Kórházi ágyában hallgat a párizsi késes támadó

Vasárnap a kórházban hallgatták ki azt a 29 éves egyiptomi férfit, aki két nappal ezelőtt bozótvágó-késsel támadt járőröző katonákra a párizsi Louvre múzeumánál. A férfi eddig nem tett vallomást a rendőrségi források szerint.

A francia hatóságok szeretnék elsőször is hivatalosan is megállapítani a támadó személyazonosságát, akit feltehetően Abdullah Reda al-Hamaminak hívnak, 29 éves, az egyiptomi Dakahlíja tartományban született, de az Egyesült Arab Emírségekben él. A férfi január 26-án Dubajból érkezett turista vízummal a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre.

A Louvre. Forrás: Wikipédia

A Louvre. Forrás: Wikipédia

A gyanúsított "egyelőre nem hajlandó a nyomozókkal beszélni" - tájékoztatott a rendőrség. A férfit a nap folyamán még egyszer megpróbálják kihallgatni.

Péntek reggel a machetékkel felfegyverkezett férfi megtámadta a Louvre bejáratánál az épületben járőröző katonákat, egyiküket könnyebben megsebesítette, ő öt lövésssel viszonozta a támadást. A késelő a támadás közben azt kiabálta: allahu akbar.

A támadót életveszélyes állapotban szállították kórházba, ahol azonnal megműtötték. Szombaton az állapota jelentősen javult, orvosai úgy ítélték meg, hogy kihallgatható állapotban van, így szombat este a kórházban őrizetbe vették.

"Láthatóan terrorista jellegű" támadás történt Bernard Cazeneuve kormányfő szerint.

A Louvre előtti támadás ügyében a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított vizsgálatot terrorizmussal kapcsolatos emberölési kísérlet gyanújával. Az viszont még vasárnap sem volt egyértelmű, hogy mik lehettek a támadó motivációi és tényleg az egyiptomi férfi támadt-e. A jogi és külkereskedelmi végzettségű férfiról ugyanis nem tudni, hogy radikalizálódott volna, és a nyomok alapján úgy tűnik, Párizsban nem volt tettestársa.

A Dubajban egy vállalat kereskedelmi igazgatóként alkalmazott férfiról a környezete úgy tudta, hogy üzleti útra ment Párizsba. Terhes felesége jelenleg Szaúd-Arábiában van hét hónapos, első közös gyerekükkel.

Az Iszlám Állam egyébként nem vállalta magára a merényletkísérletet - írja az MTI.

Kommentek:

Top 0