• Külföld
Faktor

Vannak munkahelyek, ahol a dolgozók mondják meg, mennyi pénzt akarnak hazavinni

A kisebb cégeknél működhet, hogy a dolgozók közösen határozzák meg saját bérüket.

A Smartmarkets londoni startup büszkén hirdeti: náluk a nagyjából száz munkavállaló mind tudja, mennyit keres a mellette ülő kollégája. Ez annak köszönhető, hogy a bérekről valamennyi alkalmazott bevonásával kollektív döntés születik.

A tulajdonos a munkavállalókat partnernek, szinte az üzleti család tagjainak tekinti. A londoni példát felhozó párizsi Le Figaro hozzátette, hogy ez a fizetést meghatározó gyakorlat lehet reklámfogás is, hiszen emiatt a szokásosnál sokkal jobban pörög a cég neve, ráadásul hirdetési költség nélkül.

Illusztráció.

Illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A portál meg is találta a Lucca nevű informatikai céget, ahol teljes a fizetési transzparencia, sőt az újonnan belépő szinte maga határozhatja meg a bérét. Gilles Satgé, a cég főnöke elmondta, hogy a vállalathoz magasan képzett, a reális viszonyokat jól ismerő fiatalokat vesznek fel. Az átlagbér a Lucca-nál 3-4 százalékkal meghaladja a piaci átlagot. A saját fizetésről való döntés pedig azt jelenti, hogy az újonnan belépő választhat egy keményebb beosztást és némileg magasabb bért jelentő poszt vagy egy nagyobb intellektuális szabadságot, de némileg kisebb bérrel járó állás között. A Lucca nagyjából húsz alkalmazottal üzemel.

  Nagy cégeknél azonban ez a modell járhatatlan. Az olyan cégeknél, ahol a tényleges eredmény csak lassan és áttételesen jelentkezik, a kollektív fizetésmeghatározás működésképtelen. Ezen felül sok függ az adott ország széles értelemben vett kulturális hagyományaitól is.

  A teljesen átlátható Norvégiában az adóhivatal minden állampolgár jövedelmét, vagyonbevallását és kifizetett adóját automatikusan közzéteszi. Hasonló a svéd és a finn gyakorlat is. Írországban hivatalos kérés alapján bárki megismerheti a vele hasonló beosztásban dolgozó kolléga fizetését. Németországban a 200 főnél többet foglalkoztató cégek alkalmazottai kérhetnek hasonló információkat.

  Franciaországban a fizetés tabutéma, de például a politikusok jövedelmeiről szóló bevallások nyilvánosak, és ellenőrizhetők. Sok politikus bukott már bele abba, például a tavalyi elnökválasztási kampány során Francois Fillon, hogy megpróbálta eltitkolni a saját családtagjainak juttatott euró százezreket - írja a HVG.

  Kommentek:

  Top 16