• Külföld
Faktor

Terrordivat: elszabadult az Egyesült Királyságban a pokol

Hétfőn hajnalban újabb halálos gázolásos terrortámadás érte Londont - ez a merénylet azonban egy nagyon lényeges vonásban különbözött a korábbi támadásoktól: ezúttal fehér bőrű férfi volt az elkövető, és szándékosan muszlimokat gyilkolt.

Fotó: Europress / Daniel Leal-Olivas - AFP

Fotó: Europress / Daniel Leal-Olivas - AFP

A merénylő a Finsbury Park mecsetje előtt gyilkolt: a több tucat muszlim épp a ramadáni esti imádság után indult haza, mikor a férfi közéjük hajtott a Cardiff közelében található klubtól bérelt furgonjával. A támadásban egy idősebb férfi meghalt, tízen megsebesültek, közülük nyolc embert kórházba szállítottak. Az esetet terrortámadásként kezelik - írja az Independent.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A merénylőt a szemtanúk tartóztatták fel, míg a rendőrök kiértek. A tömeg először meg akarta őt lincselni, de a mecset imámja, Mohammed Mahmoud lecsillapította a tömeget, így sértetlenül adták át őt a rendőröknek. A támadó azt kiabálta, hogy

  „Minden muszlimot meg kell gyilkolni! Megölhettek engem, én már elvégeztem a feladatomat. Azért jöttem, hogy muszlimokat öljek.”

  A merénylő egy 48 éves fehér férfi, a hatóságok állítólag nem ismerték őt. A sofőrt Darren Osborne-nak hívják, állítólag Anglia délnyugati részén, a Somerset megyei Weston-super-Mare városában lakik élettársával és négy gyermekükkel.  

  Fotó: Europress / Daniel Leal-Olivas - AFP

  Fotó: Europress / Daniel Leal-Olivas - AFP

  Bár a támadásra senki nem számított, valójában a feszültség már egyre nagyobb volt, és félő volt, hogy előbb-utóbb újabb katasztrófa történik. Az Egyesült Királyság az utóbbi három hónap három terrortámadása miatt puskaporos hordóvá változott, aminek egyre rövidebb lett a gyújtózsinórja. A két londoni és az egy manchesteri terrortámadásban összesen 35 ártatlan ember halt meg, és mind a három esetben radikális muszlimok voltak a merénylők. Az országban élő muszlimok aránya elég magas, Birmingham és Manchester a szélsőségek melegágyává vált. Ráadásul sokan évekkel ezelőtt Szíriába utaztak, hogy az Iszlám Állam soraiban harcoljanak, ám a terrorszervezet külföldi harcosai nagy részét hazaküldte már, azzal az utasítással, hogy öljenek meg annyi „hitetlent”, amennyit csak tudnak.

  Ezzel a furgonnal gyilkolt a merénylő (Fotó: Europress / Daniel Leal-Olivas - AFP)

  Ezzel a furgonnal gyilkolt a merénylő (Fotó: Europress / Daniel Leal-Olivas - AFP)

  Eközben országszerte egyre erősebb lett a nacionalisták hangja: míg korábban a szélsőjobboldali aktivisták a lengyel és román bevándorlókkal akartak leszámolni, addig a folyamatos terrorfenyegetettség korában a dühük már a muszlimok ellen irányul. Múlt vasárnap például a UK against Hate (az Egyesült Királyság a gyűlölet ellen) nevű szélsőjobboldali csoport békés tüntetést szervezett Manchesterbe a május 22-i robbantás kapcsán – ám a demonstráció hamar elmérgesedett, a több száz tüntető összecsapott a rendőrökkel, egy férfi pedig egy sült disznófejjel provokálta a muszlimokat. Számukra ugyanis a tilos a sertéshús-fogyasztás.

  Fotó: Europress / Tolga Akmen - AFP

  Fotó: Europress / Tolga Akmen - AFP

  A terrortámadások kapcsán az Egyesült Királyságban élő muszlimok minden alkalommal leszögezték, hogy a terroristáknak semmi közük az iszlámhoz, kiforgatott vallási dogmákkal takarózva gyilkolnak, és csak az amúgy sem kicsi feszültséget szítják a különböző vallási felekezetek tagjai között. Több száz imám tagadta meg, hogy eltemesse a manchesteri és a londoni terroristákat, mivel a tömeggyilkosok szerintük nem érdemlik meg a tradicionális muszlim temetést, hiszen sosem képviselték a vallás tanításait. A legfrissebb londoni merénylet azonban azt mutatja, hogy néhányan már nem szeretnének különbséget tenni a békés muszlimok és a radikális iszlamista terroristák között. És ki tudja, hányan fognak hasonlóan cselekedni, mint a Finsbury Parki merénylő…

  Kommentek:

  Top 16