• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Londonban tüntettek az Uber ellen

Nagyszabású taxistüntetés volt szerda este Londonban az Uber taxiszolgáltató tevékenysége ellen.

A Scotland Yard becslése szerint mintegy 8 ezer hagyományos londoni taxi körözött lassú menetben a főváros kormányzati negyedének utcáin, köztük a Whitehallon, ahonnan a miniszterelnöki hivatal utcája, a Downing Street is nyílik.

Az Uber azt ajánlotta fel a taxisoknak, hogy egy évig ingyen használhatták volna az Uber szolgáltatását, de a taxisokat képviselő szervezetek nem tetszett az ajánlat.

A londoni taxisok szerint az Uber tisztességtelen versenyt támaszt velük szemben, mivel a cég sofőrjeinek nem kell betartaniuk a hagyományos taxik vezetőire vonatkozó rendkívül szigorú előírásokat, de eközben gyakorlatilag ugyanazt a szolgáltatást nyújtják.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A világhírű hagyományos londoni taxi, a „black cab” vezetéséhez négyéves tanfolyamot kell elvégezni, amely alatt – a vizsgaelőírásoknak megfelelően – legalább 20 ezer londoni utca és több ezer turistalátványosság nevét és helyét kell megjegyezni. Ráadásul a vizsgaanyagot rendszeresen frissíteni is kell, és időközönként újból vizsgázni kell belőle.

    Az Uber szerint azonban a modern műholdas navigáció korában ilyen szintű tudásra nincs szükség.

    A londoni városháza korábban több ötlettel korlátozta volna Uber tevékenységét, például úgy, hogy az mobiltelefonos alkalmazáson keresztül leadott rendelés után az ügyfélhez legközelebb tartózkodó Uber-sofőrnek is legalább öt percet várakoznia kellett volna, mielőtt az utast felveszi. Boris Johnson polgármester azonban végül ezeket az elképzeléseket „életképtelennek" minősítette és elvetette – írja az MTI.

    Top 16